Ostatnio edytowane przez Sunders ; 24-10-2019 o 19:26
Zawodowi fotoreporterzy nie fotografują ponad tłumem, albo z niskiej pozycji, z poziomu gruntu, czy murawy boiska? Odchylany ekran jest idealny do lepszego, dokładniejszego i łatwiejszego kadrowania m.in. w takich sytuacjach. Zresztą jeśli spojrzymy na parametry video okaże się, że 1dx jest dedykowany nie tylko do sportu i wymagającej reporterki, ale jest kamerą video wysokiej klasy. W filmach też odchylany ekran się nie przydaje? Nie zawsze jest czas i potrzeba żeby instalować zewnętrzny monitor. Zresztą jeśli to dla kogoś profanacja to może tego ekranu nigdy nie używać/nie odchylać![]()
Miłego dniamoja www
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z mojego punktu widzenia jedyną fantastyczną cechą tego nowego body jest to, że będzie potrafiło zapisywać pliki w 10-bitowym HEIF.
Może to w końcu zacznie jakąś zmianę w archaicznym świecie JPG, który odstaje od formatów Video już dobrych kilka lat.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Miłego dniamoja www
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To na pewno, ale też nie ma obowiązku odchylania go, a nieodchylony urywa się tylko trochę łatwiej niż nieodchylany.
--- Kolejny post ---
Zawiasy mogą być na zewnątrz. Już nie mam tego aparaty więc nie sprawdzę, ale chyba ta właśnie jest w fuji x-m1.
--- Kolejny post ---
Ale zgadzam się, że na pewno to przemyślany ruch, że ten ekran jest stały. Natomiast takie proste tłumaczenia jakoś mnie nie przekonują.
Zadziwiająco mało obchodzi ludzi flagowe body. Na forach (nie tylko tu) mizerna dyskusja. Widać, że ci co na nich pracują nie mają czasu na pisanie na forach. A mi się nasunęło jedno spostrzeżenie. Na tej półce jeszcze jakiś czas (albo zawsze) będą królowały Canon z Nikonem. Ze względu na optykę supertele, ale nie tylko. Sony A9 miało 20 fps - Canon tez teraz ma mieć. Sony z mechaniczną migawką miało tylko 5 fps, teraz 10, to i tak mniej niż Canon i Nikon mieli w swoich modelach już wieki temu. Canon zrobił zdaje się porządny AF w trybie LV, czyli bezlusterkowym. Zasilanie - po stronie lustrzanek. Gdzie są argumenty za bezlustrem? Wizjer? Bez przesady. A wadą jest wiele większa prądożerność no i długie wybudzanie się ML.
Trochę dziwi brak stabilizacji matrycy u Canona (Nikon D6 podobno będzie miał), ale z drugiej strony to wszystkie ważniejsze szkła i tak mają stabilizację. Przecież w reporterce 85L nie króluje. No i stabilizacja nie zamraża ruchu obiektu, więc schodzenie do długich czasów nie jest koniecznością. Oczywiście tubylcy będą analizowali te body jako mające służyć do wszystkiego czyli np do krajobrazu itp, ale ... dlaczego nie maja tego body w wersji MK2 czy MK1 i ich do tego nie używają?