Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: EOS 1 Dx mk III

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: EOS 1 Dx mk III

Ja bym to liczył inaczej. Co prawda jestem totalnym amatorem i nie mam pojęcia jak to wygląda w świecie zawodowców, więc może ktoś mnie poprawi. Ja na meczu piłki nożnej robię maksymalnie 2000 zdjęć (przy prędkości 20fps). Oznacza to, że migawka wystarczyłaby mi na 250 meczy. Załóżmy, że zawodowiec też robi około 2000 zdjęć podczas meczu (tego właśnie nie wiem - może robi 1000, a może 10000, a to zmienia trochę wyliczenia). Niech taki zawodowiec robi 2 mecze przez weekend (jeden w sobotę i jeden w niedzielę ), czyli około 100 rocznie. Migawka wystarczy mu na 2,5 roku pracy. To chyba nie tak źle? A biorąc pod uwagę, że topowe aparaty wytrzymują często więcej niż norma mówi oraz że po awarii migawki można ją wymienić, a nie od razu kupować nowy aparat to w ogóle nie widzę problemu.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: EOS 1 Dx mk III

Cytat Zamieszczone przez tmielcarz Zobacz posta
    Ja bym to liczył inaczej. Co prawda jestem totalnym amatorem i nie mam pojęcia jak to wygląda w świecie zawodowców, więc może ktoś mnie poprawi. Ja na meczu piłki nożnej robię maksymalnie 2000 zdjęć (przy prędkości 20fps). Oznacza to, że migawka wystarczyłaby mi na 250 meczy. Załóżmy, że zawodowiec też robi około 2000 zdjęć podczas meczu (tego właśnie nie wiem - może robi 1000, a może 10000, a to zmienia trochę wyliczenia). Niech taki zawodowiec robi 2 mecze przez weekend (jeden w sobotę i jeden w niedzielę ), czyli około 100 rocznie. Migawka wystarczy mu na 2,5 roku pracy. To chyba nie tak źle? A biorąc pod uwagę, że topowe aparaty wytrzymują często więcej niż norma mówi oraz że po awarii migawki można ją wymienić, a nie od razu kupować nowy aparat to w ogóle nie widzę problemu.
    Z własnego podwórka. Swego czasu w studiu fotografowałem ciuchy dla firmy odzieżowej. Dziennie robiłem 500-700 zdjęć (wiadomo: kilka zdjęć na każdy ciuch z każdej strony + powtórki) co optymistycznie daje tygodniowo 3.000 zdjęć. Czyli miesięcznie około 12.000 wyzwoleń migawki, rocznie 144.000 klapnięć migawki i były to zdjęcia bez trybu seryjnego.. Fotografowałem też na wyścigach konnych i migawka też się mocno naklepała. Biorąc pod uwagę te 16 kl./s myślę, że te 144.000 x 5 = 720.000 wyzwoleń rocznie nie będzie wcale przesadzone w przypadku osoby zawodowo fotografującej zawody sportowe.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 17-02-2020 o 18:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów