Sigma ART 105mm 1.4 to doskonałe szkło (nie posiadam, ale mam znajomych, którzy używają i chwalą). Tak więc widziałem zdjęcia z tego szkłaOd razu mogę napisać, że to szkło wyłącznie do pleneru i raczej do zdjęć z większego dystansu (taki był cel jego konstrukcji).
Osobiście to radzę bardziej skupić się na posiadanych szkłach i doszlifować technikę. Czyli stosować zawsze czasy będą odwrotnością ogniskowej - czyli w przypadku obiektywu o ogniskowej 50 mm stosować nie dłuższy czas niż 1/50 sek a sugerowałbym nawet skracanie do 1/100 sek.
Stara i ciągle aktualna mądrość mówi, że zakup nowego hi-endowego szkła nie sprawi tego, że zdjęcia będą lepsze.
BTW - osobiście używam ciemnego budżetowego szkła 85 mm f/1.8 i całkowicie mi wystarcza https://www.canon-board.info/threads...=1#post1398784 i powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie operowania tak wielkim i ciężkim obiektywem jak ww. sigma 105 f/1.4 zarówno w plenerze, jak i w domu. Nie zawsze to, co ktoś inny używa i poleca będzie dobrym rozwiązaniem dla nas.