zdecydowanie odradzam
ta tablica sluzy do fotografowania z odleglosci parudziesieciu cm.
najczesciej zdjecia robimy z odleglosci znacznie wiekszej , af ma prawo inaczej pracowac .
z odleglosci gdzies ok 30 - 50 f czyli ok 1,5 do 4,5 m
zdecydowanie odradzam
ta tablica sluzy do fotografowania z odleglosci parudziesieciu cm.
najczesciej zdjecia robimy z odleglosci znacznie wiekszej , af ma prawo inaczej pracowac .
z odleglosci gdzies ok 30 - 50 f czyli ok 1,5 do 4,5 m
Ja jej używam z podobną wielokrotnością ogniskowej i nie narzekam, dlatego doradziłem. Może trzeba dobrać odpowiednią, bo na przykład miałem problem z odsunięciem się na właściwą odległość, gdy sprawdzałem obiektyw 400 mm.
Ja jeszcze spytam, którym punktem AF była łapana ostrość? Centralny + przekadrowanie, czy może któryś z bocznych? Jeśli chodzi o jasne stałki w tym aparacie precyzyjnie działa tylko środkowy punkt. O bocznych można zapomnieć, bo nawet ten środkowy ma średnią skuteczność.
Choć bardzo prawdopodobne, że obiektyw jest rozkalibrowany lub nawet uszkodzony (upadek, uderzenie w wysunięty tubus itp.). Sprawdź wg. wskazówek kolegów wyżej i koniecznie w trybie LV gdzie powinien ustawiać bezbłędnie.
Miłego dniamoja www
Nie przekadrowuje - stwierdziłam że przy przekadrowaniu ucieka ostrość, wiem że tak powinno sie robić ale to nie działa... dlatego najczęściej nie moge zrobić fotki z osobą nie ustawioną środkowo... nie lubie takich fotek gdzie osoba jest na środku ale nie mam jak... chyba że robić środkowym i potem na kompie wykadrować/ wyciąć ale wtedy trace część zdjęcia która mogła by coś wnieść ciekawego...
Cadar ale ja nie mam do Ciebie pretensji, jak sie pisze nie widać kogoś mimiki tylko tak to dało się odczuć że napewno to nie sprzęta poczekaj chwilkę...
Bangi - tak masz rację, nie ukrywam tego że jestem zielona ale staram się coś więcej dowiedzieć, przez straszne ograniczenia czasowe musze to robić na skróty i to brzmi nie ładnie ale ja tylko po nocach mam czas na swoje hobby i wtedy wybieram czy spac czy się "pobawić" ... mam jeszcze inne hobby i nie wyrabiam czasowoale dzieci szybko rosną więc jeszcze troche
Dziękuję za wszystkie wskazówki. Dla mnie jesteście fachowcami a ja tu czuję się jak przedszkolak![]()
Sprawdziłam obiektyw - jest OK... ciesze się bo już nie będę myśleć o zakupie tych strasznie drogich
Podejrzewam że to była wina poruszenia mojej ręki i za długiego jednak czasu...
Przy najbliższej okazji będę usilnie pilnować stabilnej ręki i czasu... a jak mi wyjdą przez ten czas za ciemne to rozjaśnię w photoshopie
Bardzo Wam dziękuję![]()
Fajnie, że masz takie podejście. Bałem się, że będzie foch, bo dziś często fochem można dostać za szczerość.
Zdecydowanie polecam Ci te książki, ja od nich zaczynałem swoją przygodę z tym hobby.
ja sie nie fochamzawsze jestem za prawdą, nie udaję super fotografa dlatego na sesje póki co zapraszałam darmowe żeby się uczyć
Dziękuję za tytuły - jak znajdę chwilę to spróbuję ale to nie będzie szybko... a co w nich takiego fajnego? Mi się wydaje że by były fajne fotki wystarczy znać obsługę aparatu + technicznie umieć robić fotki + mieć gustGust myślę że mam
hobbystycznie jestem plastykiem więc może dlatego robie w miare fajne fotki będąc zielona
![]()
Nie w temacie ale się pochwalę bo w tym jestem od Was lepsza
Miniatury w lampionach - Fabryka Calineczki:
Przemalowałam domek akwariowy na domek hobbita :
I namalowalam sobie wielki obraz pawia:
I uciekam spać... dobranoc![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 22-10-2019 o 09:02
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Te książki w przystępny sposób podają podstawy fotografii. Zresztą dawno temu też tutaj ktoś mi je polecił, już nawet nie pamiętam kto.
A co do chwalenia się - dla mnie WOW.