Cytat Zamieszczone przez Loram
Witam...
Duet 50 i 85 to bardzo podobne ogniskowe na cropie 1,6x - po prostu mniejsze i większe tele. Taka para na ceremonie jest nie praktyczna nie masz nawet czegoś co odpowiada kątowi widzenia 45 stopni.
Kiedyś w świecie klisz 35mm drugim bardziej potrzebnym szkłem po 50mm był szeroki kat, a dopiero trzecie to było tele. Wiem to również po sobie, kompletując latami sprzęt. 50-tką można było podejść i zrobić ciasny kadr, natomiast nie dało się szeroko objąć kadru.
I tak moje główne 3szkla to 28/1.8, 50/1.4, 100/2. I tego używam np. na ślubach. Ceremonia jest bardzo przewidywalna i dokładnie wiesz jakiej ogniskowej użyć, a jak się używa 2 zestawów aparatów to częste zmiany szkieł nie są takie kłopotliwe. Jestem może mało trendy, ale robię wciąż na kliszach i ze stałek mam od razu świetne odbitki - ostrość, kolory, kontrast, bez dotykania kompa.

Jeżeli chcesz dwie stałki to prędzej był ci polecił 28/1.8, 50/1.8.
28/1.8 nie dlatego ze mam, ale to jedyny obiektyw naśladujący stałkę 50 w świecie matrixa 1,6. Ma bardzo dobry środek i można plastycznie rozmyć tło, otwarty jest lepszy na cropie niż ma pełnej klatce.

zoom 2.8 tamrona jest dobry, ale jedynie w stosunku do ceny. Fotki ładnie z niego wyglądają jak są robione krajobraziki przy ładnym słoneczku, ale co innego jest gdy skazany jesteś na przysłonę f/2.8 i robisz w mieszanym, marnym, malokontrastowym bez życia świetle. Wtedy poznasz druga stronę tego typu szkieł.

I inna rzecz precyzja AF. Tanie puszki to mniej czule czujniki AF, a lepiej je wspomagać światłem przy f/1.8, niż przy f/2.8.

Takie moje 2 grosze.