"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
akurat z trojcy EFS-ow, to 55-250 jest chyba najsolidniejszy mechanicznie.
18-55 STM (ten pierwszy, 3.5-5.6) w rekach sprawia wrazenie bardzo Made in China. w srodku jest OK, AF jest powtarzalny i pewny
10-18 wydaje sie miec solidniejsza skorupke, ale za to wsrodku mechanika jest podla i soczewki maja g*na precyzje nastaw, przez co dosc regularnie zdjecia prezentuja cos co z grzecznosci okresle jako "suboptymalna ostrosc".
55-250 STM w rece jest na poziomie 10-18 ale z pewnoscia AF najlepsza z trojki. tyle co, ze tych soczewek jest za malo zeby on ogniskowa 200mm wyciagnal. tak pod 200mm jeszcze obleci. 200mm jest kiepskie, a 250mm nieuzyteczne. jakby sie nie wyglupiali i z tego uczciwie zrobili 55-180 to bym nie mial zastrzezen zadnych, zwlaszcza za smieszna cene tego obiektywo.
do M-ki jest ciutke duzy. ale jak ktos foci tele regularnie to IMHO trafniejszy wybor
Kapitan Wagner
Tak jeszcze mnie naszło, prawdopodobnie mylisz 55-250 stm z wersją II - bo to co piszesz to niemal dokładnie wady tego drugiego szkła. Wersja STM jest ostrzejsza od eLki 70-200/4 na 200. Od eMki zresztą też. Przy czym ja nie twierdzę że to jest jakieś niewiadomoco ale za 7 stówek to raczej takie must have...
Kapitan Wagner