Sony A9 II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 5pirit
    Początki nałogu
    • 2009
    • 433

Sony A9 II

Sony albo przejęło marketingowców od Canona, albo po prostu uczą się od nich: jak wypuszczać nowy sprzęt z delikatnym liftingiem:

Sony zaprezentowało właśnie drugą wersję swojego reporterskiego, bezlusterkowego flagowca. Nie potwierdziły się plotki dotyczące matrycy - aparat posiada ten sam 24-megapikselowy sensor posiadający 693 punkty fazowe, co poprzednik. Usprawniono jednak algorytmy śledzenia. Pod względem szybkości, migawka elektroniczna dalej oferuje prędkość 20 kl/s - zwiększono jednak (do 10 kl/s) prędkość fotografowania z użyciem migawki mechanicznej. Pod względem obudowy, aparat w zasadzie przypomina A7R IV. ...

Szału ni ma
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Re: Sony A9 II

Szał będzie ; ) ale na używane i nowe A9 mark I, które znowu zejdą w cenie

A sama premiera A9 II to faktycznie nic ciekawego. Z niewiadomych względów zabrakło znakomitego wizjera z A7R IV, który ma aż 5,76 mln punktów. EVF w A9 II ma 3,68 mln punktów.

Jakby zabawa z rodzaju: znajdź dwie różnice: https://www.optyczne.pl/porownaj.php...2153&add1=2280
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1283

Odp: Re: Sony A9 II

Zamieszczone przez candar
      Szał będzie ; ) ale na używane i nowe A9 mark I, które znowu zejdą w cenie

A sama premiera A9 II to faktycznie nic ciekawego Z niewiadomych względów zabrakło jednak kapitalnego wizjera z A7R IV, który ma aż 5,76 mln punktów. EVF w A9 II ma 3,68 mln punktów.
      Wydaje mi się, że tym razem to target wyłącznie pod olimpiadę. Ponoć "pro" używający A9 narzekali wyłącznie na aspekt możliwości szybkiego wysłania i dzielenia się z agencją materiałem. Przy okazji powiększyli trochę body pożyczając od 7R4.
      Pamiętaj że lepszy EVF to również konieczność czytania więcej danych z matrycy - co przy szybkim AF może nie być proste przy obecnej technologii.

A tej kosmicznej technologii nowej matrycy z global shutterem itp po prostu jeszcze nie ma.

p,paw
      Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Re: Odp: Re: Sony A9 II

Zamieszczone przez pawel.guraj
        Wydaje mi się, że tym razem to target wyłącznie pod olimpiadę. Ponoć "pro" używający A9 narzekali wyłącznie na aspekt możliwości szybkiego wysłania i dzielenia się z agencją materiałem. Przy okazji powiększyli trochę body pożyczając od 7R4.
        Pamiętaj że lepszy EVF to również konieczność czytania więcej danych z matrycy - co przy szybkim AF może nie być proste przy obecnej technologii.

A tej kosmicznej technologii nowej matrycy z global shutterem itp po prostu jeszcze nie ma.

p,paw

Dla mnie niestety strzał w stopę. Na przykładzie A7 III vs A7R III gdzie wielu fotografów wybierało własnie A7R III m.in. ze względu na lepszy EVF to w A9 II nie dostaje się nic lepszego pod względem obrazowania.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• pawel.guraj
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1283

Odp: Re: Odp: Re: Sony A9 II

Dla mnie niestety strzał w stopę. Na przykładzie A7 III vs A7R III gdzie wielu fotografów wybierało własnie A7R III m.in. ze względu na lepszy EVF to w A9 II nie dostaje się nic lepszego pod względem obrazowania.
          Może właśnie dlatego A7RIV ogłosili na 2-dniowym evencie "hands-on" a A9 II ogłosili przez telefon ;-)

Niszowa propozycja - mass market z forum już jest bardzo zawiedzony

p,paw.
          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4335

Odp: Sony A9 II

Widać że A9II to jest tylko poprawiony/uszyty pod jedną grupę użytkowników, pod/na olimpiadę, dla tego zastosowania wypuszczono ostatnio teleobiektywy.
            To są działania "prestiżowe" marki Sony w ostatnim już bastionie/zastosowaniu lustrzanek C i N

jp
            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Nie sposób się tym razem z Janem nie zgodzić.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Ogólnie to ta premiera jest z lekka pisząc (na zagranicznych forach nazywają to dużo bardziej brutalnie ) dziwna. Wygląda na to że nawet samo Sony nie wierzyło w tego "odgrzewanego kotleta" i obyło się bez większych fanfar. Pod tym względem jednak odstają od Canona .

Co do meritum to uważam, że biorąc pod uwagę konserwatyzm środowiska do którego jest kierowany ten sprzęt jest to bardzo mądry i przemyślany ruch Sony.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Re: Odp: Sony A9 II

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Ogólnie to ta premiera jest z lekka pisząc (na zagranicznych forach nazywają to dużo bardziej brutalnie ) dziwna. Wygląda na to że nawet samo Sony nie wierzyło w tego "odgrzewanego kotleta" i obyło się bez większych fanfar. Pod tym względem jednak odstają od Canona .

Co do meritum to uważam, że biorąc pod uwagę konserwatyzm środowiska do którego jest kierowany ten sprzęt jest to bardzo mądry i przemyślany ruch Sony.
                  Faktycznie fanfar nie było bo był to tzw. końcowy szlif diamentu (jak to ładnie ujęli w co poniektórych recenzjach). I faktycznie trudno się z tym nie zgodzić. Oczekiwania były bardzo duże, ale "szlif" był bardziej pod olimpiadę jak wyżej wspomniano.

Gdyby nie czekanie na to, co pokaże Canon w następcy R pewnie dawno bym już używał A9, ale że nie jestem w gorącej wodzie kąpany i dlatego spokojnie zaczekam na rozwój wydarzeń na froncie ML
                  Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• miszak
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 641

Chyba najbardziej zgodny wątek o Sony na tym forum

Kto planował zakup warto polować na A9 mk.1 - Black Friday nadchodzi.

Co do wizjera to chyba ten z a74 nie dałby rady przy 20 fpsach bez blackoutu.
                    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• Jacek_Z
                      Super Moderator
                      • 2005
                      • 2726

Zamieszczone przez pawel.guraj
                      Wydaje mi się, że tym razem to target wyłącznie pod olimpiadę. Ponoć "pro" używający A9 narzekali wyłącznie na aspekt możliwości szybkiego wysłania i dzielenia się z agencją materiałem.
                      A nie na 5 fps z migawką mechaniczną? Teraz dali 10 fps, czyli są nadal sporo lat za Canonem i Nikonem. A tak fanboye Sony wszędzie mówili jakie to bezlustra Sony są do przodu. Bo Sony trzymało w zanadrzu coś extra. No i okazało się, że nie ma niczego extra, skoro nie daje tego we flagowcu. Wystarczy kolejne upgrade AFu u C i N i okaże się, że Sony nie ma niczego do zaoferowania Canonerom i Nikoniarzom.
                      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• fret
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1503

Odp: Re: Odp: Sony A9 II

Faktycznie fanfar nie było bo był to tzw. końcowy szlif diamentu ...
                        Typowy problem pionierów. Pierwsi dochodzą do ściany. Podobnie jest w m4/3, Olympus szlifuje diamenty, a Panas uciekł w FF.

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          A nie na 5 fps z migawką mechaniczną? Teraz dali 10 fps, czyli są nadal sporo lat za Canonem i Nikonem. A tak fanboye Sony wszędzie mówili jakie to bezlustra Sony są do przodu. Bo Sony trzymało w zanadrzu coś extra. No i okazało się, że nie ma niczego extra, skoro nie daje tego we flagowcu. Wystarczy kolejne upgrade AFu u C i N i okaże się, że Sony nie ma niczego do zaoferowania Canonerom i Nikoniarzom.
                          Wątpię aby "poważnie" traktowali rozwój fps z migawką mechaniczną która jest "na autostradzie" do muzeum, dali "co mogli" bo trzeba było dla foto sportowej na olimpiadę.
                          Chcą "zaistnieć" w tym obszarze, wzmocnić swój PR, prestiż jako firma (też) foto.
                          Wątpię by liczyli na bezpośredni zysk ze sprzedaży serii A9

A rozwój dotyczy "niemechanicznych" metod rejestracji obrazu.

jp

PS
                          I zapomniałeś też dodać że sporo lat są za Canonem i Nikonem z pryzmatem pentagonalnym, mechanizmem lustra, wydzielonym systemem AF itd.
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• pawel.guraj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 1283

Zamieszczone przez Jacek_Z
                            No nie, bo migawka mechaniczna to blackout doskonale znany z DSLR.
                            Jeżeli A9 wprowadza nową jakość to właście blackout-free plus oczywiście Real Time Tracking, który moim zdaniem jest technologią "świetlną". Dopiero kiedy dostałem to w A7R4 mogę docenić jaki to jest mega fajne (a sądzę, że w A9 to działa jeszcze lepiej).
                            Bez tego zdecydowanie nie widzę powodu żeby przenosić się z żelastwa C/N - oczywiście w wypadku targetu na A9 II czyli reporterów sportowych.

p,paw
                            Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.

Komentarz

• Jacek_Z
                              Super Moderator
                              • 2005
                              • 2726

Migawka mechaniczna do lamusa? Powiedzcie to tym, który pracują w studiu, na błysku.
                              Symulacja ekspozycji - naciągany argument brzmi w studiu jak żart.
                              Nie lubię wizjera elektronicznego. Lustro nie pobiera energii. Blackout? A wybudzanie ML???
                              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...