Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
    U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
    Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
    Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
    Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
    W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
    Robię w Rawach ten jpg to moja pomyłka. A dalej.... możesz nieco bardziej na chłopski rozum Tzn wiem co to jest te bursztynowe tło na negatywie i domniemam że to jakiś punkt wyjściowy do ustawień ale dalej mnie to przerasta. Podkreślam, siedzę w Ligtroomie ewentualnie Gimpa nieco ogarniam. Mógłbyś mnie jakimiś screenami obdarować bo raczej nie wiem co i jak.... Mogę oczywiście posłać Rawa tego bursztynowego tła jeśli to konieczne.
    Inny kolega zrobił to tak ale chyba posiedział nad tym i to w różnych programach. Jakby to było moje zdjęcie z papieżem to bym też się do tego przyłożył i poduczył ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
    Ostatnio edytowane przez jamto ; 18-10-2024 o 21:29

Uprawnienia umieszczania postów