Zatem zacząłem dziś i ja.... Początkowo podpiąłem makro Tamrona 90 jednak zaniepokoiło mnie trochę obciążenie przedniej soczewki. Położenie zestawu na powierzchni powoduję że kadr się przemieszcza. Przeszedłem na Pancolara z pierścieniami makro. Tu już jest wg mnie OK. To stara pancerna konstrukcja. Jednak coś mi nie leży w obróbce. Od samego początku nie nastawiałem się na nie wiadomo co ale jednak ta zielonkowatość trochę mnie wnerwia. I teraz nie wiem. Czy to wina negatywu, czy ledów (podobno nie są doskonałe)czy może jednak czegoś nie umiem zastosować w obróbce.... Oto moje skany
Miałbym ogromną prośbę tu https://szybkiplik.pl/CYjniUgk8S zamieszczam Rawa. Czy mógłby ktoś kto nieco ogarnia temat obrobić w Lightroomie bym wiedział czy materiał wyjściowy jest taki jaki jest czy jednak to ja coś w tej obróbce nie potrafię ogarnąć. Mam L. 5,6. Wydaje mi się że w odcieniu (chyba fachowo to TINT?)coś jeszcze mogę poprawić.
Jakby co mogę inny Raw posłać. Z góry dziękuję.
PS. dodam jaszcze że w L brakło m kontrastu i przy kadrowaniu w Fast Stone jeszcze trochę dołożyłem.