Test ostrości - do oceny

Mam taki slajd - ramka plastikowo-papierowa, nierozbieralna - takie wchodzą bezproblemowo do podajnika "duplikatora", grubsze niestety nie.
Sam slajd jest dość ostry i zachował kolory (jest zaklejony, więc nie wiem co to za materiał).
Ma z 30-35 lat, treść nieistotna, miałem go pod ręką, do testów się nada.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mxw scan test 001.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	326,8 KB
ID:	16098

Żeby nie było - slajd jest lekko wygięty w poduszeczkę, ale raczej ostry - patrz na blachę tego Uno/Tipo po prawej: (foto komórką)

Nazwa:	mxw scan test 002.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	244,7 KB
ID:	16099

Skany z EF 85/1.8 (plus pierścienie) na FF dają mi po obcięciu ramki 16.5 Mpix (4980x3320) - nie wiem czy muszę walczyć dalej żeby uzyskać większe powiększenie (max. 26Mpix). Na razie wystarczy.
Pliki tu wgrane są oczywiście pomniejszone (2000x1333) i niestety z automatu dodatkowo wyostrzone - błąd, ale już taki mi batch poleciał. BTW czy tu można wrzucać większe fotki? Jak duże?

Przy f/1.8 piękne mydełko, ale widać ostrość ustawioną na centrum kadru (w sensie - intencjonalnie tam miała być). Rejestracja Uno/Tipo wygląda zabawnie. Tak, korekta CA w LR jest włączona.
Żadnych innych korekt specjalnie nie robiłem - skadrowanie, wyprostowanie (!), w miarę standardowy preset i wyostrzanie, odszumianie - ale na razie chodzi tylko o ostrość.

Nazwa:	mxw scan test 003.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	1,05 MB
ID:	16100

Dalej jest na szczęście nieco lepiej.

Nazwa:	mxw scan test 004.jpg
Rozmiar:	1,17 MB
ID:	16101

Nazwa:	mxw scan test 005.jpg
Rozmiar:	1,29 MB
ID:	16102

Nazwa:	mxw scan test 006.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	1,32 MB
ID:	16103

I jak?

Teraz mi przyszło do głowy - po Waszych uwagach - że nie pamiętam w którą stronę był wygięty ten slajd, a to raczej będzie tu dość istotne. Jutro sprawdzę.