sam sobie zaprzeczasz, najpierw chwalisz 5d3, po czym stwierdzasz że eRka ma słabą matrycę, podczas gdy jest znacznie lepsza i jak dla sportu nie wyciagasz 5ev z cienia, to starcza w kazdych warunkach
sam sobie zaprzeczasz, najpierw chwalisz 5d3, po czym stwierdzasz że eRka ma słabą matrycę, podczas gdy jest znacznie lepsza i jak dla sportu nie wyciagasz 5ev z cienia, to starcza w kazdych warunkach
z kontekstu wypowiedzi , wynika , ze mial na mysli RP , i trudno sie tutaj nie zgodzic.
wsrod FF ML, RP ma najslabsza matryce.
nie chce powiedziec, ze slaba ,gdyz wspaniale zdjecia mozna oczywiscie zrobic- ale najslabsza .
Brnąc dalej w to, co piszecie równie dobrze można napisać, że Canon 5D z 2005 roku "starcza w każdych warunkach"Zapomnieliście tylko dodać, że tylko w przypadku gdy ktoś korzysta wyłącznie z JPGów i nie wie co to RAW
![]()
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
@michalab - jak nie "kapujesz" oraz "5D starcza Tobie w znakomitej większości warunków" to rób zdjęcia dalej i ciesz się pięknym obrazkiem z 5D. Po co Ci wiedza, która może przynieść wyłącznie frustrację ? Archiwum forum stoi otworem...
Ostatnio edytowane przez candar ; 30-09-2019 o 08:18
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Imho wybierz 5d4, będziesz miał ten przeskok wow na super AF.
jest jeden powazny Argument przeciw rf i r na korzysc 5mk4.
raw y 5mkiv obsluguje jeszcze wersja pudelkowa LR, abonament nie jest Konieczny . To znacznie ulatwia obsluge infrastruktury " dookola" aparatu.
Matryca nie jest gorsza , raczej lepsza.
Obrobka/wywolanie raw sa nie mniej wazne jak sama matryca.
do chwili pojawienia sie R w wersji pro preferowalbym jednak mkIV.
Kiedy pojawi sie R pro , zapewne sony w tym czasie ponownie odskoczy na bezpieczny dystans.
O ile jakies 5 - 7 lat temu sony to byl " obciach " to dzisiaj zadaje sie pytanie czy aparat jest tak dobry jak sony.
na szczescie to nie aparat robi zdjecia a czlowiek aparatem - tak wiec uzytkownicy aparatow potencjalnie gorszych nie Stoja na straconej pozycji. Na szczescie.
Budujemy "szklarnię", kupujemy/wymieniamy aparaty na lepsze, zdobywamy doświadczenia w foceniu naszym sprzętem, w obróbce zdjęć z naszego sprzętu.
Trzeba jasno powiedzieć że to są jednak różne systemy, jeden ostro się rozwija a drugi odchodzi powoli "do muzeum"
Pytanie wątku ma warstwę :
- "taktyczną", jak będzie lepiej "teraz"
- oraz warstwę "strategiczną" jak będzie lepiej "w przyszłości"
gdy kupię/przejdę dzisiaj z 5D2 na 5D4 lub z 5D2 na system EOS R z całym moim dobytkiem/doświadczeniem.
Dzisiaj, bo to że jeśli będziesz fotografował to będziesz kiedyś w świecie ML nie ulega wątpliwości.
Inny problem to ile z tego co lepsze/gorsze w sprzęcie jesteś w stanie odczuć przy Twoim fotografowaniu i ile jesteś w stanie zobaczyć na ekranie/wydruku na Twoich zdjęciach.
To jest "walka" emocji z rozumem chyba u każdego człowieka
Według mnie im wcześnie wejdziesz w system EOS R tym w sumie mniej kasy wydasz
I nie warto "stać rozkrokiem" pomiędzy systemami, żadnych przejściówek
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-10-2019 o 13:12
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ale zakup R to nie jest żadne przechodzenie na inny system. Znam kilka osób które używają równolegle dslr i eRki. Tworzysz jakąś sztuczną teorię która nie ma nic wspólnego z praktyką. Póki co wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że u Canona oba byty będą współistniały jeszcze przez długie lata.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/