Jak mam rozumieć stwierdzenie "w pechowych przypadkach" ?Metus zaklejał styki z TC w 5D i działało, ale ja proponuję tego unikać, bo czytałem, że to się może skończyć spaleniem silnika USM w pechowych przypadkach.
Jak mam rozumieć stwierdzenie "w pechowych przypadkach" ?Metus zaklejał styki z TC w 5D i działało, ale ja proponuję tego unikać, bo czytałem, że to się może skończyć spaleniem silnika USM w pechowych przypadkach.
kiedyś chyba podawałem na naszym forum linka do działu z tips'ami u freda mirandy, gdzie było dokładnie opisane, co zrobić, żeby D30 działał z TCx1.4. W komentarzach była wyraźna uwaga, że przy zastosowaniu pewnych rodzajów taśm lub specyficznego modelu obiektywu można spalić silnik USM. Nie potrafię tego znaleźć, a pamiętam, ze na mirandzie było to dawno w archiwum, był to artykuł ze zdjęciami chyba z 2002.
Co do elektroniki - jest możliwe uszkodzenie tylko w przypadku zwarcia na stykach , co raczej jest trudne do osiągniecia w domowych warunkach :-) No chyba że ktoś zakleja styki taśmą alu.
Optycznie nawet przy zwarciu wszystkich styków uszkodzenie jest niemożliwe do osiagnięcia . Oczywiście zakładając że używamy telekonwertera z mocowaniem EF.
Swego czasu posiadałem pierścień pośredni zrobiony z telekonwertera i z EOS 33 działał bez problemów.