Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Tamron AF 17-50mm f/2.8 test na photozone

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar
    A nie macie wrażenia, że sample na photozone są "prze"ostrzane w PS? Nigdzie nie widziałem ostrzejszych fot niż u nich, chyba że z odpowiedników tych obiektywów u N.
    Też mam wrażenie, że obrazki są troszkę jakby nienaturalnie ostre... lub inaczej - troszkę nienaturalnie nieostre.

1. przykład - dworek 2. przykład - dróżka w zieleni
    Dla leniwych jeszcze raz link: WWW

Zwróćcie uwagę na dół kadru (kamienie). Podobnie zachowują się też liście drzewek przed budynkiem - wszystko jest jakieś takie "spłaszczone" (z naciskiem na cudzysłów). Liście na drugim zdjęciu, te odleglejsze, tak samo "płasko". CA w pierwszym przykładzie ledwo widoczne choć niby 17mm i f2,8 (a więc najgorsze ustawienie, ale zaiste skrajnych kontrastów na zdjęciu nie ma) i w jednym zielonkawym odcieniu (hmmm?). Obstawiam, że to może nie celowa korekta w PS, a raczej mają takie jakieś ustawienia przy wywoływaniu RAW'ów, że owe dziwne efekty wychodzą. Zaznaczam jednak, że fachowcem nie jestem i praktyki z wywoływaniem RAW i z ostrymi szkłami mam mało (za to JPG'ów z tych nieostrych troszkę się już naoglądałem, hehe), jeśli ktoś ma doświadczenie pozwalające zweryfikować postawioną tezę, proszony jest do tablicy
    No i jak ma się końcowa ostrość do faktu zmiejszenia rozdzielczości zdjecia?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 22-05-2006 o 22:28

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No włąśnie może Arek z Optycznych by się w tej kwestii wypowiedział, na jakich ustawieniach "obiektywnie testować obiektywy" :-)
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Witam wszystkich!

APP: fotki sa przetworzone z RAW przez RSP. Dla mnie jest to bardzo slaby konwerter (przynajmniej na ustawieniach domyslnych), dla innych najlepszy bo daje ostre wyniki nawet ze slabego szkla (powodujac zwiekszenie "cyfrowosci obrazu"). RSP ma swoje korzenie w C1, ale C1 jest dla mnie zdecydowanie lepszy jezeli chodzi o ostrzenie (opcja soft).

Tez czekam na to szklo, tylko jedna sprawa mnie meczy, co znaczy zakrzywienie pola w tym szkle i czy ktos ma przyklady jak to wyglada?
    Ostatnio edytowane przez arra ; 23-05-2006 o 09:19

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Ciekawe jak on wypadnie w porownaniu do starszego brata 17-35f 2.8-4 - choc 17-35 jest mniej uniwersalny jesli chodzi o ogniskowe to smiga na FF jesli sie nie myle;-)
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

SP AF17-35MM F/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) - pasuje do FF
    SP AF17-50MM F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] - tylko APS-C

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

no to chyba będzie to co szukam...
    a jeszcze jak AF - szybki jest??
    i podobno troszkę głośny- prawda to ??

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Dzis postaram sie jakies sampelki wygospodarowac z wlasnego warsztatu.
    Na pewno bedzie porownanie do Canona 28mm F1.8 i Canona 35mm F2.0
    Roger,
    I jak z tym testem ?

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar
    No włąśnie może Arek z Optycznych by się w tej kwestii wypowiedział, na jakich ustawieniach "obiektywnie testować obiektywy" :-)
    W sumie dużo więcej niż tu: http://www.optyczne.pl/index.php?art=3
    nie napiszę. Do testów rozdzielczości robimy RAWy i konwertujemy je do PPM
    bez żadnego wyostrzania. Jeśli chodzi o przykładowe fotki, to trzeba jak najmniej
    kombinować i dać możliwość porównana innym. Dlatego wrzucane u nast
    przykładowe zdjęcia pochodzą przeważnie z Canona 20D i są to JPGi uzyskane
    w zestawie Parameters 2 (czyli z małym wyostrzaniem, nasyceniem i kontrastem).

Pozdrawiam,
    Arek

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O
    Ja wciąż nie widzę powodów do zachwytów. Po tym co widzę Tamron nie jest w niczym lepszy od Sigmy 18-50 f/2.8. Ostrość u obu bardzo dobra, CA, winieta i dystorsja tak samo
    spore... Tamron jest tylko ciut tańszy. Na ostateczny werdykt poczekam jednak do czasu gdy Tamron wpadnie w nasz testowy magiel.
    a może jeszcze na plus Tamronowi dodaj cichszy AF, brak przekłamania kolorów i lepsze "macanie"...tak mi się wydaje...

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Co do cichszego AF to się zgodzę, ale kolory i macanie to sprawa dyskusyjna. Jeden lubi pomacać to, drugi tamto

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów