Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Tamron AF 17-50mm f/2.8 test na photozone

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O
    Hmm... CA, dystorsja i winietowanie znacznie większe niż u 28-75... Ja bym na razie nie nazywał go "bis". Szkoda...
    CA i dystorsja przy szerokim kącie większe to mnie raczej nie dziwi.
    Natomiast jestem cały czas pod wrażeniem jak miłe dla oka obrazki produkuje to szkiełko - nie wiem czy to kwestia kontrastu, ostrości. W każdym razie podoba mi się. Jedyna rzecz która mnie nie powaliła to bokeh - piękny nie jest ale i tak ładniejszy niż w mojej sigmie 24-70

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Jak na razie to widze, że w końcu chyba pojawila się dobra alternatywa dla KIT'a. Ale poczekajmy jeszcze na więcej testów
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

Ja wciąż nie widzę powodów do zachwytów. Po tym co widzę Tamron nie jest w niczym lepszy od Sigmy 18-50 f/2.8. Ostrość u obu bardzo dobra, CA, winieta i dystorsja tak samo
    spore... Tamron jest tylko ciut tańszy. Na ostateczny werdykt poczekam jednak do czasu gdy Tamron wpadnie w nasz testowy magiel.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O
    Po tym co widzę Tamron nie jest w niczym lepszy od Sigmy 18-50 f/2.8.
    Powiem tak: oczywiście opieram się na testach na photozone. Tamron troche ostrzejszy od Sigmy szczególnie na brzegach, no i trochę tańszy. Te trochę zebrane do kupy pokazują, że w stosunku jakośc/cena bezdyskusyjnie wygrywa Tamron - przynajmniej narazie. pozdr.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

W sumie racja. Dodatkowo jeszcze 1 mm więcej u szerokiego kąta Trzeba mieć nadzieję, że cena tylko na starcie jest taka wysoka i szybko spadnie do 1200-1300 zł. Wtedy na Sigmę nikt nie spojrzy Ale z ostatecznym werdyktem poczekamy jeszcze trochę.

nelson
    Guest

Domyślnie

opisuja autofocus tamrona jako szybki i niezly ..a wzmiankowana sigma ma autofocus z **** ... ciezko z tym pracowac.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A nie macie wrażenia, że sample na photozone są "prze"ostrzane w PS? Nigdzie nie widziałem ostrzejszych fot niż u nich, chyba że z odpowiedników tych obiektywów u N.
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Poczekajmy jak Arek_O to szkiełko przetestuje

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Hmm.. na szeroki kąt nieźle wypada Tammie 17-35 f/2.8-4.0.. I jest do pełnej klatki. Ale sam czekam na to jak cena trochę spadnie na tego nowego Tammiego - bo może i żona dostanie puszkę z takim szkłem.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

focilem w tem weekend tym Tamronem. Na razie moge sie podzielic wrazeniamy z pracy, bo na efekty nie mialem czasu spojrzec. Silnik sobie bzyczy, zdaje sie tak samo glosno jak w Tamronie 28-75 co mnie osobiscie troche denerwuje po silnikach USM. Z lapaniem ostrosci nie mialem problemow w zasadzie i to w kosciele przy sredniej ilosci swiatla AF dawal rade w jakim
    stopniu to sie okaze dzis wieczorem. Obiektyw praktycznie wyglada jak stara werska 28-75 obudowa chyba sie nie zmienila. Pierscien ostrosci manualnej wygodny. Oslona p. slonecza mogla by byc ciut wieksza na moje oko.
    Przy zdjeciu typu makro bokeh mi sie podobal.

Dzis postaram sie jakies sampelki wygospodarowac z wlasnego warsztatu.
    Na pewno bedzie porownanie do Canona 28mm F1.8 i Canona 35mm F2.0

Dzis albo jutro.
    Obiektyw do testow dostarczyl sklep http://foto-tip.pl/ ktory tez sprzedaje to szklo na razie na allegro.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów