Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Tamron AF 17-50mm f/2.8 test na photozone

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar
    A nie macie wrażenia, że sample na photozone są "prze"ostrzane w PS? Nigdzie nie widziałem ostrzejszych fot niż u nich, chyba że z odpowiedników tych obiektywów u N.
    Też mam wrażenie, że obrazki są troszkę jakby nienaturalnie ostre... lub inaczej - troszkę nienaturalnie nieostre.

1. przykład - dworek 2. przykład - dróżka w zieleni
    Dla leniwych jeszcze raz link: WWW

Zwróćcie uwagę na dół kadru (kamienie). Podobnie zachowują się też liście drzewek przed budynkiem - wszystko jest jakieś takie "spłaszczone" (z naciskiem na cudzysłów). Liście na drugim zdjęciu, te odleglejsze, tak samo "płasko". CA w pierwszym przykładzie ledwo widoczne choć niby 17mm i f2,8 (a więc najgorsze ustawienie, ale zaiste skrajnych kontrastów na zdjęciu nie ma) i w jednym zielonkawym odcieniu (hmmm?). Obstawiam, że to może nie celowa korekta w PS, a raczej mają takie jakieś ustawienia przy wywoływaniu RAW'ów, że owe dziwne efekty wychodzą. Zaznaczam jednak, że fachowcem nie jestem i praktyki z wywoływaniem RAW i z ostrymi szkłami mam mało (za to JPG'ów z tych nieostrych troszkę się już naoglądałem, hehe), jeśli ktoś ma doświadczenie pozwalające zweryfikować postawioną tezę, proszony jest do tablicy
    No i jak ma się końcowa ostrość do faktu zmiejszenia rozdzielczości zdjecia?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 22-05-2006 o 22:28

Uprawnienia umieszczania postów