Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Jak 'działa' Hand Strap E1

Bywalec Awatar Voytas
    Miasto
    Goleniów

Domyślnie

Wracając do tematu - czy daje się założyć jedno i drugie?
    ja w swoim Canonie 3000 mam Hand Strap'a i pasek na szyje. jak? w Hand'zie mam "lapke" do zaczepienia nastepnego paska.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zakupiłem i ja Rzeczywiście, da się do tego E-1 podłączyć "normalny" pasek, dzięki takiej małej blaszce, która niejako "duplikuje" tą w body. Chociaż prawdę mówiąc nie jestem do końca pewien, czy powiązałem to wszystko tak jak poeta miał na myśli... Ale rzeczywiście, trzyma się dużo fajniej - chociaż trochę utrudnione jest operowanie prawą ręką na górnym panelu (ISO, AF, metering itp.). Zobaczymy jak się sprawdzi w praniu.

PS. do sygnaturki już nie zmieszczę :-D

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja mam już tą wersję matina. Uwagi takie jak Muflon. Czekam na test polowy. Jedyny problem to, że ten gadzet blokuje klapkę baterii i karty...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czyli kolejna zaleta posiadania gripa (baterie "wjeżdżają" od tyłu)

Dopiero zaczyna Awatar Morfeusz12
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

WItajcie.Mam Hand Strap'a w 350 tce z gripem ,pasek wisi na dodatkowym o wiele miejszym otworze w takiej zaczarowanej blaszce podpietej zaraz pod czarna spinka Canona.Trzymanie ,hmmm pierwszy tydzien palec dretwiał,ale teraz nie czuje focenia bez Hand Strap'a .Był maly problem jak to wszystko poprzeplatac,ale doszedlem.Pozdr
    Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 L . 300 f 2.8 IS L.CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Ja tak na zmianę, albo pasek, albo Hand Strap, albo jedno i drugie. Nie umiem się zdecydować. Jedno jest pewne pasek z Hand Strapem się gryzą. Raz, że aparat wygląda jak koń z niedopasowaną uprzężą, to jeszcze ten plątający się pod nogami pasek, gdy zgodnie z ideą HS aparat wisi na łapie. Ponadto znaczne utrudnienia przy nastawach parametrów. O pionowym kadrowaniu nie wspomnę.
    Moim zdaniem albo HS albo pasek. HS bo wygodniej w tłumie ptrzy trybach P, AV, TV. Pasek w trybie M, czyli praktycznie wszędzie. Tylko że przepinanie jest utrudnione. Mam nawet wersję z szybkimi zatrzaskami, ale nie ufam temu patentowi. Jak aparat z obiektywem waży 2,5kg to wszelkie wynalazki są groźne.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Kupiłem kiedyś Matina do EOSa 33V, teraz mam go przykręconego do 20D (bez gripa) i używam przez 90% czasu. Nie korzystam z wynalazku praktycznie tylko wtedy, gdy mam ze sobą dwa aparaty, gdy potrzebuję w danej chwili obu rąk albo chcę dać ręce odpocząć (aparat wisi wtedy na szyi). Poza tym - jest to nieoceniona pomoc. Lubię chodzić z aparatem w ręku, jak mam Hand Strap zapięty pozwalam sobie na luźne trzymanie aparatu, co nie męczy ręki, trudniej jest też wyrwać aparat z zapiętym HS niż zerwać z szyi (choćby za pomocą noża). No i nie rzuca się tak w oczy jak aparat wiszący na szyi.

Co do ergonomii:
    - łapy mam duże, więc z operowaniem parametrami za pomocą przycisków na górze nie mam kłopotu - nie udaje mi się tylko włączyć łatwo podświetlenia wyświetlacza :-)
    - pasek owijam sobie wokół ramienia ale nie jakoś mocno - na tyle, żeby nie dyndał i żeby przypadkowo nim o coś nie zahaczyć. Najczęściej owijam tak, że końcówkę zakładam za kciuk - w niczym nie przeszkadza, a się sam nie rozwinie.

Jeśli zaś chodzi o mocowanie, to dół - tak jak ktoś poprzednio pisał - mocowany jest do gwintu statywowego jak na obrazku. Ma to swoją zaletę w przypadku aparatu bez vertical gripa, bo daje dobre oparcie dla małego palce (nie wiem jak Wam, ale mi się nie mieści na gripie ), a mocowanie na statyw jest przeniesione niżej. Przykręcanie do statywu nie jest może czymś, co się potem wygodnie robi, ale z monopodem używałem nieraz bez problemu. Co do góry - poradziłem sobie za pomocą mocnego metalowego kółka, któru przewlekłem przez zaczep w obudowie, a następnie przezeń przełożyłem i pasek i Hand Strapa. Jest skuteczne.

Wybaczcie jakość fotek wykonanych podłą komórką ;-)

Pzdr, G.
    Kupa złomu i Lightroom

Początki nałogu

Domyślnie

Witam!
    Udało mi się znalesc taka instrukcję zakładania tego paska. Probuje zamontowac do EOS 300V i niestety ten aparacik jest za maly do niego i ma za plytki grip (ten na aparacie z guzikiem wyzwalania migawki) wiec bedzie klopot z uzywaniem, po co tylko jest uchwyt na pasek na dole gripa to nie wiem. Zreszta chwile poprobuje wiec moze bedzie jeszcze OK!

W razie czego to zostanie do 30D :-)

Pozdrowki
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 25-02-2006 o 17:30
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hehe, nie ukrywam, że u mnie wygląda to trochę inaczej, tzw. "radosna twórczość" paskowa :-) Dzięki za info, przyda się.

Dopiero zaczyna Awatar tomosj
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

A mnie bez instrukcji udało się założyć ten pasek prawie identycznie jak na tych obrazkach (mam odrobinę inaczej przeplecione paski pokazane w kroku nr 5).
    5D mark II, kilka szkieł i mocne światło

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów