Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Manualny obiektyw m42

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Cool Manualny obiektyw m42

Witam.
    Z racji tego, że jestem początkującym w dziedzinie fotografi z canonem 300D mam pytanie. Chciałbym sobię kupić obiektyw manualny do canonka 300D. Czytałem dużo na forum o obiektywach (jupitery itp.).

Chciałbym kupić obiektyw kóry jest dobry do robienia krajobrazów, jak i do robienia fotek na koncertach (więc nasuwa się odrazu aby to nie był szeroki kąt tylko wąski oraz aby robił zdjęcia rzyleta na nieskończoność).

Co radzicie.... dobrze by było abym mogł odebrać taki obiektyw z katowić lub krakowa osobiście bo bym jeszcze przetestował go na miejscu.

http://www.allegro.pl/8885_m42.html?...&change_view=1

Pozdrowienia.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Zeiss Jenna Pancolar 50 1,8, Zeiss Jena Biometar 80 2,8, Zeiss Jena Sonnar 135 3,5

każdy z nich MC i jest super....

Domyślnie

do landszaftow i koncertow? sorry, nie ma jednego szkla do wszystkiego, albo jedno albo drugie

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

A.Mroczek zaleca robić np w górach miedzy innymi 135-200 mm

uwaga!!! stare szkła tylko 28mm i więcej.

Domyślnie

dla pstrykaczy moze byc i 200, mozna porobic opalajace sie turystki, czy czytac z gazety pana przed nami.
    tak czy inaczej imho wychodzenie na landszafty bez szerokiego to pomylka, bez znaczenia co ktostam na ten temat mowi. lepiej samemu wiedziec czego sie potrzebuje

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totus
    lepiej samemu wiedziec czego sie potrzebuje
    hEH... NIE ZNAM SIĘ NA STARYCH OBIEKTYWACH WIĘC PO CO KUPIĆ JAKIEGOŚ SMELCA ABY ROBIŁ MI ZDJĘCIA W SŁABEJ JAKOSCI ITP. jAK BYS CZYTAŁ OD POCZĄTKU TO JAK PROSIAŁEM O RADĘ A TY ZAMIAST RADZIĆ TO PISZESZ BYLE CO BYLE MIEC WIĘCEJ POSTÓW.... DODATKOWO WIEM CO MI JEST POTRZEBNE:

Cytat Zamieszczone przez ZACYTUJE SIEBIE SAMEGO
    Chciałbym kupić obiektyw kóry jest dobry do robienia krajobrazów, jak i do robienia fotek na koncertach
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    hEH... NIE ZNAM SIĘ NA STARYCH OBIEKTYWACH WIĘC PO CO KUPIĆ JAKIEGOŚ SMELCA ABY ROBIŁ MI ZDJĘCIA W SŁABEJ JAKOSCI ITP. jAK BYS CZYTAŁ OD POCZĄTKU TO JAK PROSIAŁEM O RADĘ A TY ZAMIAST RADZIĆ TO PISZESZ BYLE CO BYLE MIEC WIĘCEJ POSTÓW....
    yeah 1 post wiecej, trzeba opic...
    tu nie chodzi o to czy kupisz szmelca czy nie, tylko o to JAKI ten obiektyw chcesz. moge Ci polecic wspaniale ferrari, swietne osiagi, bezproblemowy, z dozywotnia gwarancja, tylko co Ci po nim, jezeli chcesz zwiedzac afganistan?

chcesz tele? pare bylo wyzej, mozesz kupic nawet i jupitera 37a, pieknie rozmywa tlo, bardzo przyjemne szklo, co nie zmienia faktu, ze chcac krajobrazowac sie, poczujesz sie ograniczony tak dlugim szklem

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej,
    Jak potrzebujesz dobrego teleobiektywu, to zdecydowanie polcam Sonnary Carl Zeiss Jena - i to bez względu na ogniskową, każdy jest wspaniały.
    Ale niezbyt widzę stosowanie ich do krajobrazu.... Będzie za wąsko, tak jak już inni wcześniej pisali. Do krajobrazu z manuali Flektogon 20/f4 lub 20/f2.8.

Dopiero zaczyna Awatar mcgregor99

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Zeiss Jenna Pancolar 50 1,8, Zeiss Jena Biometar 80 2,8, Zeiss Jena Sonnar 135 3,5

każdy z nich MC i jest super....
    Wg mnie to była najkonkretniejsza odpowiedź ...Aczkolwiek jak mówią inni nie znajdziesz Uniwersalnego do tych dwóch fotografii.... Jedynie coś w okolicach 50mm moze sie sprawdzić i tu i tu....
    Ja ze swojej strony dołożyłbym do tej listy wyboru jeszcze Flektogona 2.4/35...

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

A ja np. mam jupitera 200/f4 za niewielką kase(100zł) i jestem z niego całkiem zadowolony jak za takie pieniądze to robi naprawdę fajne fotki<--to tak jakby cie coś tańszego interesowało, no i 200mm na koncert do dużych zbliżeń-albo jak się nie dopchasz pod scene, będzie w sam raz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów