Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 124

Wątek: Canon EOS 90D

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS 90D

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja się na razie nie wyrywam do sprawdzania osobiście, co wychodzi w praniu na najnowszych korpusach, a co nie wychodzi, bo mnie zwyczajnie na to nie stać. Natomiast, wracając do ceny obiektywów, to nie uważam, żeby koszty wyprodukowania EF 100-400L Mk2 były prawie 3x wyższe, niż Tamrona 100-400, albo Sigmy 100-400, a są to szkiełka spokojnie konkurujące, a nawet momentami przewyższające osiągi optyczne obiektywu Canona.

AF w tych kundlach też pewnie doskonały .

Na koniec perełka, nie stać mnie. Ja też muszę się kisić w 5 letniej 520 bo nie stać mnie na nowego gt3.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 07-09-2019 o 19:47

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Broń Cię Panie, ja też się nie wyrywam. Liczę na bogatsze społeczeństwa.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez rostek andrzej Zobacz posta
    Widzisz. Ja patrzę na 90 d pod kątem wildlife. Wiadomo duże obiektywy, autofocus, seria. Nie mam jakiś szczególnych oczekiwań. Więc mi się wstępnie canon 90d podoba. Jedyne co mnie ciekawi zanim zdecyduje o zakupie to matryca. Jak będzie okej. Dla mnie to wystarczy. Zresztą w wildlife to bardziej odpowiednie miejsce, cierpliwość, umiejętność podejścia czy szczęście stanowią często dużo większe wyzwanie niż sprzęt. Trochę gonicie króliczka z tym poszukiwaniem doskonałości.

Też robię wildlife używając aktualnie zestawu C 80D + T 100-400 i tak mam, że absolutnie nie wchodzą w grę jakieś nasiadówki po krzaczorach, czy w czatowniach, bo moje zdolności logistyczne i zdrowie to wykluczają. Ani nie mam na to czasu, ani możliwości, ani zdrowia zwlec w jedno miejsce góry sprzętu, ani cierpliwości czekać uj wie na co, ani nie mam ochoty ponosić kosztów na dokarmianie ptactwa, czy zwierzyny, tygodniami, aby ją zanęcić, bo nigdy nie wiem, czy dam radę wreszcie się tam wybrać, aby robić zdjęcia. Ze dwa razy zdarzyło mi się robić z tym zestawem zdjęcia ze statywu, przy wyłączonej stabilizacji, i było bardzo dobrze, i rezultaty też bardzo dobre, ale już od dawna się nawet nie zanosi na powtórzenie takiej akcji, więc pozostaje mi to, co zwykle, czyli spacer, podchód i ślepy przypadek, a czasem wabienie głosem. W związku z powyższym mój sprzęt powinien nadawać się do robienia zdjęć z wolnej ręki i to w skrajnie niesprzyjających warunkach zastanych, a nie ustawionych. Ponieważ zestaw, którym dysponuję, niespecjalnie się do tego nadaje, bo odsetek dobrych trafień jest najwyżej kilkanaście procent, a jeśli z tego odcedzić zdjęcia zepsute przez szumy w obrazie, to zostanie najwyżej 5%, oczekuję czegoś, co by nadawało się lepiej: mniejsze szumy, lepszy AF i mniejsza podatność na poruszenie obrazu z winy sprzętu. To kieruje moje myśli w kierunku bezlusterkowca, albowiem nie generuje on wstrząsów od lustra i jego AF jest mniej wrażliwy na jasność optyki, a właściwie na jej brak. Perspektywa zastąpienia C 80D modelem 90D nie rysuje się zbyt obiecująco. W gruncie rzeczy 90D dziedziczy po 80D AF w trybie OVF, pewnie będzie tak samo narowisty we współpracy ze sprzętem producentów niezależnych, jak 80D, a więcej pikseli na matrycy nie wróży jakiejkolwiek poprawy jakości obrazka przy robieniu zdjęć z ręki długimi teleobiektywami. Wypuszczony równolegle M6 Mk2 jest po prostu ogryzkiem i szkoda o nim nawet gadać w tym temacie. Dopiero, jak mu zintegrują EVF, i to najlepiej o większej rozdzielczości, niż dotychczasowe, to może-może, ale i tak póki co nie jest jasne, na co go stać, bo przykładowe zdjęcia zamieszczone na dpreview to jest jakaś totalna porażka i sprzętu, i zwłaszcza pajaca, który je zrobił.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

U mnie podobnie, robię zdjęcia z podejścia. Żadnych czatowni czy dokarmiania ptactwa. Kusi mnie canon r ale zniechęca wizjer. Może jestem staroświecki ale mam w Fuji evf i mnie drażni. Jakiś taki sztuczny obraz. W canon r obawiam się opóźnieniaobrazu. Dlatego czekam na testy 90d jako alternatywy.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    AF w tych kundlach też pewnie doskonały .

Na koniec perełka, nie stać mnie. Ja też muszę się kisić w 5 letniej 520 bo nie stać mnie na nowego gt3.
    Takie jest życie, że argument cenowy jest przeważnie decydujący o wyborze, a ludzie mają skłonności do popełniania kompromisów zgodnie z tym argumentem, bo nie każdego stać na wszystko, czego zapragnie. Ciężko Ci to pojąć? Zblazowałeś się tak od nadmiaru gotówki, że tylko o otsiach, batisach i innych srisach jesteś w stanie rozmawiać, burżuju?
    AF w Tamronie 100-400 jest bardzo dobry, gorzej jest z jego stabilizacją, a zwłaszcza ze stabilizacją podczas śledzenia obiektu. Wtedy powinno się ją wyłączyć w ogóle. To jest w tym modelu dziwne, bo ponoć w T 150-600 G2 podczas śledzenia stabilizacja nie psuje obrazu. Widocznie taka była umowa C-T, aby firmie T pozwolić na współpracę z korpusami firmy C tak, aby nie robiły one zbyt dużej konkurencji dla obiektywu firmy C o tej samej rozpiętości ogniskowych. Jest to też wskazówka, że kupno bardziej zaawansowanego korpusu, niż dotychczasowe, może wymusić kupno droższej optyki, żeby całość miała sens, co poniektórym powinno stanowczo wybić z głowy pakowanie się w ten galimatias. Sam tak właśnie kombinuję, żeby chcąc coś sobie poprawić to tak, aby przynajmniej nie pogorszyć.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Zblazowałeś się tak od nadmiaru gotówki, że tylko o otsiach, batisach i innych srisach jesteś w stanie rozmawiać, burżuju?
    Bida, taki ze mnie burżuj. Ostatni zakup to 85 1.8 usm (dla żony w sumie). A z wymianą 5d3 czekam na jakąś puszkę miód malina.

Jednak gdy potrzebowałbym czegoś, poprostu bym to kupił a kiedyś może się zwróci (w kasie albo satysfakcji).

Masz ciągoty do sony, sprzedaj graty canona (będzie ciężko) i kupuj co tam Ci pasuje.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Bida, taki ze mnie burżuj. Ostatni zakup to 85 1.8 usm (dla żony w sumie). A z wymianą 5d3 czekam na jakąś puszkę miód malina.

Jednak gdy potrzebowałbym czegoś, poprostu bym to kupił a kiedyś może się zwróci (w kasie albo satysfakcji).

Masz ciągoty do sony, sprzedaj graty canona (będzie ciężko) i kupuj co tam Ci pasuje.
    Mam ciągoty do czegoś, co dobrze działa, nie wkur..., i nie kosztuje majątku. Jeszcze do końca nie wiem, czy to SONY. Nie mam jak się przymierzyć do korpusu jakiegoś SONY z przejściówką do optyki Canona, aby sprawdzić, czy choć część szklarni, którą mam, warto by było zostawić. Jakby mój Tamron dobrze biegał z jakimś SONY typu a6300, to już bym pewnie postanowił oprawić 80D w ramki i postawić pomiędzy fotografiami przodków.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 07-09-2019 o 23:54

Miasto
    Lublin

Tak swoją drogą, poprzednio stosowana polityka Canona była taka, iż nowe, większe matryce debiutowały w lustrzankach amatorskich serii XXXD, a dwucyfrowe modele miały matryce przez jakiś czas mniejsze. Wstawienie większej matrycy do flagowca w segmencie dwucyfrowym może wskazywać, że jest to już ostatni aparat w tej serii, i cała linia dwucyfrowych DSLR na nim się zakończy. Z kolei M6 Mk2 został pozbawiony celownika, aby nie przeinwestować w bardziej zaawansowany korpus przed przetestowaniem nowej matrycy w boju. Jeżeli odbiór społeczny tej matrycy będzie dobry, to albo następny model serii M będzie miał celownik, albo Canon wycofa się na jakieś z góry upatrzone pozycje i zaimplementuje nowsze technologie do aparatów z matrycami 24 Mp.

Coś już napisał

Też patrzę na 90 d pod kątem wildlife. Najbardziej mnie interesuje jak działa cichy tryb, (gdzieś już pisało że nie ma serii)i ile to za sobą niesie jeszcze ograniczeń. No i oczywiście jak będzie z ostrością na tele o świcie przy iso 1600-3200. Niebawem się przekonam na plus, albo trzeba pewnie kupić bezlustro FF bez filtra AA, i najlepiej ze stabilizacją plus adapter.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Uprzejmie proszę ambasadorów Sony o nie robienie bydła w kolejnym wątku!

Z kolei M6 Mk2 został pozbawiony celownika, aby nie przeinwestować w bardziej zaawansowany korpus przed przetestowaniem nowej matrycy w boju.
    M6 nie został niczego pozbawiony. Ten model nie miał celownika od zarania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów