"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no cóż, m6 to konstrukcja juz praktycznie 3-letnia i to z czasów kiedy Canon chyba jeszcze nie bardzo przychylny był bezlustrom. Faktyzcnie w m100 AF jest z lekka poprawiony, ale ja tam z moim problemów nie mam, więc póki co godzę się z faktem czekania na lepsze czasy mojego portfelaTym bardziej, ze mimo wszystko nawet dziś wybór między m6 a m100 zdecydowanie jest na korzyść m6.
Ostatnio edytowane przez asz ; 19-12-2019 o 22:09
Czy ktoś już posiada ten aparat?
Też jestem ciekaw, czy jest choćby jedna osoba z m6ii.Jeśli tak, to miałbym 1 pytanie.Czy przy manualnym ustawieniu ostrosci (manual focus} na np. 2 m i po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu aparat zapamietuje ustawioną manualnie odległość {np. wspomniane przykladowe dwa metry} czy też od nowa trzeba ręcznie te odległosc ustwiać, każdorazowo po włączeniu aparatu.
W moich innych aparatach pomimo MF {manual focus} i zadanej odległosci aparat po wyłączeniu i ponownym włĄCZENIU resetuje sie na nieskończonosc i każdorazowo trzeba te manualną ostrosc ustawic od nowa.
Może sie odezwie użytkownik?
A czy ktoś wie jakie jest uzasadnienie przechowywania wyłączonego af na nieskończoność? Logika podpowiada, ze lepsze by było na drugim końcu. Porażona słońcem migawka miałaby jakieś szanse... To samo z przysłoną (zawsze pełne otwarcie), choć pewnie tu by wystąpiła niezgodność ze specyfikacją EOS.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Użytkownikiem M6II nie jestem, ale zauważyłem tą samą przypadłość w R. Chodzi o to co napisał marfot - aparat "chowa" obiektyw. Jedno ale, to że 80D robił to poprawnie, czyli nic nie robił z obiektywami z wewnętrznym ogniskowaniem. R jest nadpobudliwe i każdy obiektyw przestawia - jako że nie mam żadnych wysuwających się przy ostrzeniu, wyłączyłem tą funkcję i problem zniknął.
1300D → 80D + R
10-400/1.4-6.3Canony, Sigmy, Tamrony...
Może pojawi sie jakiś użytkownik m6 ii i wyjaśni, jak jest z zapamietywaniem przez aparat manualnie nastawionej odległości?
Jest tak jak piszesz. Albo inaczej. Przeczytaj instrukcję. Pokaż zdjęcia. Jak ta wada aparatu/obiektywu/użytkownika wpłynęła negatywnie na Twoje portfolio?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Ale to pytanie jest adresowane do kogo?