Miałem kiedyś Tamrona 17-50 2.8 i niestety nie był celny z 550d i 60d, miałem te Canona EF-S 17-55 2.8 i nie było lepiej, pewnie to była wina puszekTyle, że ten Canon kosztuje ile kosztuje...
Miałem kiedyś Tamrona 17-50 2.8 i niestety nie był celny z 550d i 60d, miałem te Canona EF-S 17-55 2.8 i nie było lepiej, pewnie to była wina puszekTyle, że ten Canon kosztuje ile kosztuje...
kazdy obiektyw wymaga dostrojenia do konkrtenej puszki. rzadko nie jest to konieczne.Miałem kiedyś Tamrona 17-50 2.8 i niestety nie był celny z 550d i 60d, miałem te Canona EF-S 17-55 2.8 i nie było lepiej, pewnie to była wina puszek Tyle, że ten Canon kosztuje ile kosztuje...
to nie jest wina tamrona.
to samo jest z kazda inna marka.
Kupujacy obiektywy nie sa o tym informowania i w przypadku obcej , tanszej marki przypisuja wine obiektywowi.
Nikoniecznie jest to sluszne.
Majac aparaty bez mikroregulacji nalezy liczyc sie z tym , ze kazdy jasniejszy obiektyw trzeba wyslac do kalibracji , ciemniejsze kity , ze wzgledu na wieksza GO moga sie bez tego obejsc- niezbyt dokladna nastawa odleglosci moze znalezsc sie w zakresei GO - blad nie rzca sie w oczy.
mowa o dslr a tuatja o 600d- zaznaczylem to gdzies wczesniej
w ML rzeczywiscie Problem praktycznie nie wystpuje lub bardzo rzadko.
Z6 z7 Maja na taka ewentualnosc mikroregulacje.
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Na ten moment najbardziej mnie zainteresował Canon 15-85 i chyba w niego będę celować, ale waham się jeszcze nad 17-55.
Imvho zamiast obiektywu EFS 15-85 wolał bym efs 18-55 STM. Ten mniejszy zakres przeżył bym za kilku krotnie niższą cenę. Optycznie nowy kit może być bardzo zbliżony lub lepszy od wersji o większym zakresie.