Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Kalibracja 20D

Dopiero zaczyna Awatar maverick

Domyślnie Kalibracja 20D

Zauważyłem, że na wszystkich moich obiektywach zdjęcia wychodzą troszkę mydlane, więc chyba z body coś nie tak. Mam pecha, bo jakieś 2 tygodnie temu wyszła mi gwarancja (u Canona chyba 12 miechów?). Jak to jest z tym kalibrowaniem body pod szkło? Ile to może kosztować na żytniej? A może jest gdzieś programik serwisowy do "nabycia", którym można to zrobić samemu? Kiedyś na forum była dyskusja, nawet jakieś zrzuty ekranu.

Aha, nie mam problemów z BF/FF, tylko zwyczajnie obraz nie jest ostry.
    Ostatnio edytowane przez maverick ; 20-05-2006 o 18:02
    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maverick
    Ile to może kosztować na żytniej? A może jest gdzieś programik serwisowy do "nabycia", którym można to zrobić samemu? Kiedyś na forum była dyskusja, nawet jakieś zrzuty ekranu.

Kalibracja kosztuje na Żytniej 120zł. Programu niestety chyba nikt z serwisu jeszcze nie wyniósł (eh co za szkoda...), albo ci co mają siedzą cicho.
    Ale ogólnie z tego co piszesz to problem jest bardzo dziwny. Jeżeli nagle ze wszystkimi szkłami obraz zrobił się nieostry i nie jest to BF/FF to gdzie może leżeć przyczyna? Pada matryca?

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maverick
    Witam!

Być może się mylę, ale wg. mnie jeżeli wykluczymy to, że szkło nie jest w stanie dać dobrego (ostrego) obrazu, to ostrość gdzieś (w sensie odległości od soczewki) musi być ustawiona - jest to wtedy klasyczny FF/BF. Drugą możliwością jest poruszenie, ale to łatwo sprawdzić/wykluczyć stosując statyw.
    No chyba, że faktycznie zdjęcie jest "psute" gdzieś w elektronice aparatu, ale to mi trudno sobie raczej wyobrazić...
    Jeżeli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi .
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Maverick a może padł ci czujnik AF, miałem to w 20D i kosztowało mnie to 450 PLN ale nie na Żytniej

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

a według mnie problem tkwi w samym lustrze, po prostu należy je podregulować i wszystko powinno wrócic do normy. Pozdr

Dopiero zaczyna Awatar maverick

Domyślnie

Popstrykam jeszcze jutro przy świetle dziennym; przeglądnąłem zdjęcia z jakiegoś czasu wstecz i okazuje się, że to nie jest tak bardzo nowe zjawisko; będę musiał się umówić na żytniej
    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Uprawnienia umieszczania postów