Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jaki płyn do czyszczenia szkiełł

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar uosiek1
    Miasto
    Mazury

Smile Odp: Jaki płyn do czyszczenia szkiełł

Chemax 3 (pomarańczowy) https://www.okularypertutti.pl/499-t...w-chemax-3.jpg - do nabycia u prawie każdego optyka za śmieszne pieniądze. Tylko nie 1, bo on jest do szkieł bez powłok, i nie 2, bo on jakąś warstwę zostawia przeciw zaparowaniom i zabrudzisz obiektyw. Kiedyś miałem taki fajny płyn HAMA w buteleczce z pędzelkiem - czyścił świetnie, odparowywał błyskawicznie. Inne płyny tego producenta wsmarowywały odciski palców w soczewkę skuteczniej niż wycieraczki brud w przednią szybę poloneza. Nie neguję oczywiście skuteczności środków zachwalanych przez innych, ale ten jest tani i bezpieczny, więc polecam równie gorąco co Goździkowa etopirynę.
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jaki płyn do czyszczenia szkiełł

Cytat Zamieszczone przez uosiek1 Zobacz posta
    Kiedyś miałem taki fajny płyn HAMA w buteleczce z pędzelkiem - czyścił świetnie, odparowywał błyskawicznie.

hama sprzedawala w ten sposob plyn klasycznej receptury.
    roztwor 15% izopropanol , 85% n-Pentan

benzyna apteczna jest n-pentanem.

Taki roztwor o tym stezeniu jest azeotropem , tzn obydwa skladniki paruja w tym samym tempie - rzeczywiscie szybko.

nie probowalem , jesli ktos chce moze sprobowac.

ale przy takiej podazy gotowych srodkow do tego celu najlepiej kupic gotowy , kosztuja one rzeczywiscie niewiele , a wystarcza na lata.

Coś już napisał Awatar uosiek1
    Miasto
    Mazury

Domyślnie Odp: Jaki płyn do czyszczenia szkiełł

Jako okularnik jestem zadowolony z Chemaxa, ale może doprecyzuję, że to jego polecałem, a nie tę Hamę, którą miałem raz i więcej nie spotkałem
    Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą

Uprawnienia umieszczania postów