Pokaż wyniki od 1 do 10 z 186

Wątek: Sony A7R IV - prezentacja

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: sony A7R IV - prezentacja

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja się opieram na danych CIPA i danych sprzedaży największych sklepów internetowych na świecie, niczego nie "zakładam". To że kilku Twoich znajomych tak kupiło i są zadowoleni to świetnie. Kilku moich sprzedało Sony i kupiło eRki które jak ciągle tu twierdzisz są do niczego. Co z tego wynika? Mamy innych znajomych - nic więcej.
    Realnie trzeba odróżnić dwie kwestie - ogólne tendencje rynkowe poparte twardymi danymi od własnych doświadczeń, bo to się jedno do drugiego ma nijak.

Oczywistą - oczywistością będzie udział w najnowszych rankingach (CIPA itp,) najnowszych aparatów, które miały premierę w tym, lub w zeszłym roku. Nie spodziewam się, że ranking będzie obejmował puszki sony z 2013 roku, które są w ciągłej sprzedaży u tego producenta. Wiadomo nie od dziś, że jeśli ktoś będzie miał możliwość kupna A.D. 2019 nowego aparatu z 2013/2014 roku vs używanego to pójdzie w stronę nowego. Rankingi podobnie jak testy nie są zbyt wiarygodne bo zawsze skupiają się na jakimś wycinku rzeczywistości nie bardzo oddającym istotę rzeczy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Autor tekstu nie przewidział, że da się zbudować szkła ze światłem f/1.2 z autofokusem na bagnet fe co zrobiła/zrobi sigma. I mam teraz rozumieć, że sigma pokrzyżowała plany canonowi? ;-)
    Sony ma tzw. otwarty bagnet i każdy ma dostęp do protokołów między puszką a szkłem. Kłania się tutaj bardziej hejtowanie na forach i w reklamach innych firm małej średnicy bagnetu w sony, który rzekomo nie miał możliwości zaprojektowania jaśniejszej optyki niż f/1.4.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jak dotąd Canon (nikon chyba też, ale pewny nie jestem) dosyć szybko przestawał oferować modele po wyjściu następcy. Nie przypominam sobie, żeby dostępne były model sprzed 2 generacji. Myślę, że to się nie zmieni.
    U canona to jest jeszcze inaczej Zamiast zrobić poprawki nowym firmwarem (w przeciwieństwie do sony i fuji) "uśmierca" po roku stary model, następnie wypuszcza na rynek ten sam aparat z cyferką w nazwie oczko wyżej (ta sama matryca i możliwości) z poprawionymi programowo niektórymi funkcjami i mamy kolejny sukces rynkowy.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-07-2019 o 21:27
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Oczywistą - oczywistością będzie udział w najnowszych rankingach (CIPA itp,) najnowszych aparatów, które miały premierę w tym, lub w zeszłym roku. Nie spodziewam się, że ranking będzie obejmował puszki sony z 2013 roku, które są w ciągłej sprzedaży u tego producenta. Wiadomo nie od dziś, że jeśli ktoś będzie miał możliwość kupna A.D. 2019 nowego aparatu z 2013/2014 roku vs używanego to pójdzie w stronę nowego. Rankingi podobnie jak testy nie są zbyt wiarygodne bo zawsze skupiają się na jakimś wycinku rzeczywistości nie bardzo oddającym istotę rzeczy.
    Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są rozkminy co kupili nasi znajomi ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są rozkminy co kupili nasi znajomi ...
    Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są na tym forum rozkminy osób, które nie kupiły, nie używały, ale wszystko już wiedzą o aparatach i obiektywach , których nigdy nie mieli w ręku i nigdy nie robili nimi zdjęć ...
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-07-2019 o 06:56
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są na tym forum rozkminy osób, które nie kupiły, nie używały, ale wszystko już wiedzą o aparatach i obiektywach , których nigdy nie mieli w ręku i nigdy nie robili nimi zdjęć ...
    Z tego c pamiętam to twoja przygoda z R, to było zrobienie kilku zdjęć na jakichś tam pokazach/targach w momencie premiery, na etapie gdy nawet nie było wywoływarek do rawów z R...
    Z 3 osobami z tego forum rozmawiam prywatnie na temat R, bo wolą uniknąć konfrontacji z tobą... może do Ci to trochę do myślenia... albo adminowi

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Z tego c pamiętam to twoja przygoda z R, to było zrobienie kilku zdjęć na jakichś tam pokazach/targach w momencie premiery, na etapie gdy nawet nie było wywoływarek do rawów z R...
    Z 3 osobami z tego forum rozmawiam prywatnie na temat R, bo wolą uniknąć konfrontacji z tobą... może do Ci to trochę do myślenia... albo adminowi
    A czy ja gdzieś pisałem, że R nie da się zrobić zdjęć ? każdym aparatem się da, Smieną 8M i Zenitem również. Osoba mająca pojęcie o fotografii zrobi dobre zdjęcia zarówno canonem R, RP, jak i Smieną i Zenitem.

BTW - czy to jest wątek poświęcony canonowi R, o którym wspominasz tak nachalnie (3 x go wymieniłeś), czy coś przeoczyłem ? Rozumiem, że wszystkie puszki Sony i Fuji masz już przetestowane i wiesz o nich wszystko ?
    Ostatnio edytowane przez candar ; 19-07-2019 o 08:38

Uprawnienia umieszczania postów