Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
Diabeł, czy myślisz że jest sens wymienić 6d na 7d mark II, pod kątem fotografii ptaksiej itp? Na ten moment używam 6d mark I z Tamronem 150-600 g2 i delikatnie mówiąc jestem zawiedziony szybkością, jak i celnością AF i aparatu. Nie wiem, czy to tylko kwestia aparatu, czy również Tamrona. Być może to desperacja, ale jedną z opcji jaką rozważam to właśnie d mark II, a nawet przejście na nikona d500. Boję się jakości na wysokim ISO w cropie...
Czy warto? To jest dosyć trudna odpowiedź na to pytanie. Jeżeli fotografujesz tylko ptaki, to moim zdaniem warto, zyskasz super autofocus ale niestety gorszy obrazek. Zastów się, nie nad wymianą lecz dokupieniem cropa, 7DMKII można znaleźć w przyzwoitym stanie za 2.5-3.0 tys. zł. Ja ze względu na autofocus przesiadłem się ze starej szóstki na nową, teraz z perspektywy ponad rocznego użytkowania, wydaje mi się, że lepszym posunięciem było by od razu kupno 5DIV (używany 1DX) lub zostawienie starej szóstki i kupno drugiego korpusu tylko na ptaki np. właśnie 7DMKII.Wykombinowałem jeszcze coś takiego. Kupiłem dodatkowo M50, bardziej jaka lekki aparat w góry ( nie chce już mi się targać lustra) ale wziąłem z przejściówką żeby popróbować w ptasiej fotografii i tu mam wrażenie, że autofocus w servo działa gorzej niż stara szóstka, tak dużej liczby nietrafionych zdjęć nie miałem z żadnego korpusu. Na razie twierdzę, że to fotograf d…a i nie ogarnia jeszcze aparatu.
Co do D500 to gdybym wchodził na nowo w jakiś system i szukałbym cropa, to byłby to właśnie D500, kolega ma ten korpus, super aparat.