fuji xt-20 +10-24 f4
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jeśli skromne bezlustro to:
M50 + M22/2 + M32/1.4.
Zamiast M35/1.4 można adapter i C50/1.8 STM. Wtedy podepniesz wszystko EF i EF-S.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 15-07-2019 o 18:25
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Tak w temacie dyskusji to może jednak warto wrócić do zdjęć z analoga? Wyjdzie taniej, niż kupować taką sobie cyfrę za tanie pieniądze. Nawiasem pisząc to jeden z ostatnich momentów, bo obserwuję ostatnio szał na analogowe puszki i szkła. Przykładowo moja Yashica T5 z Zeissem 35 f/3,5 chodzi obecnie w cenach 800-1500 zł
Przedwczoraj nawet popełniłem klika fotek swoim ulubionym Canonem F1N z doskonałym i kultowym już obecnie szkłem FD 35-105 f/3,5 http://www.mir.com.my/rb/photography...ooms/50135.htm
Canon F1N + FD 35-105 f/3,5 (negatyw bez korekty przy skanowaniu)
Ze swojej strony strony polecam oczywiście genialnego Canona F1N i A1 (nawet AE-1 Program) oraz baaaaaaardzo niedocenianego Pentaxa Super A (genialny i niedoceniany korpus a ciekawszy MZ niż LX z uwagi na możliwości cenę - widziałem niedawno za 250 zł jednego). A Limitedy Pentaxa - bajka...
A.... cyfrę można kupić byle jakąGeneralnie większość puszek cyfrowych po roku 2015 generuje podobny obrazek
A satysfakcja ze zdjęć aparatami analogowymi to crème de la crème. Foty z cyfry nie mają już takiego klimatu
https://35photo.pro/andcar
Z ponadczasowych genialnych kompaktów analogowych w AF-em polecam -> The 10 Best 35mm Compact Cameras Ever Made https://www.digitalrev.com/article/t...ctVzi49KRU28bU
Ostatnio edytowane przez candar ; 15-07-2019 o 19:35
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
ciekawe co przez to rozumiesz![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Dowolna lustrzanka jak i bezlusterkowiec z obecnej jak i poprzedniej generacji da wystarczająco dobre zdjęcia.
Ile z aparatu wyciągniesz zależy dużo bardziej od Ciebie niż konkretnego modelu. Różnica jest głównie (choć nie jedynie oczywiście) w obsłudze: szeroko pojętej ergonomii, szybkości działania, sprawności autofocusa.
Kup ten, który Ci się najbardziej podoba, jak poużywasz sam będziesz wiedział, czego Ci najbardziej brakuje.
To żadna rada. Nie znam nowych aparatów, nie wiem który z nich wypluwa najlepszy obrazek. Nie mam czasu na testowanie kilku puszek w celu wyboru najlepszej.
Po to właśnie zadałem pytanie na forum
Może w ogóle źle podchodzę do wyboru szukając sprzętów z nowej generacji / bezlusterkowców.
Widzę, że takie aparaty jak 60D/70D są tanie jak barszcz a kiedyś uchodziły za świetne, półprofesjonalne puchy. Może taki staruszek z dobrym szkłem będzie lepszym wyborem.
Ostatnio edytowane przez wilczasty ; 22-07-2019 o 11:20
przecież dostałeś informację, że każda współczesna pucha pozwoli Ci na zrobienie odpowiednio dobre technicznie zdjęcia. co więcej - takie staruchy jak 5d "classic" czy 7d mark I pozwolą na zrobienie świetnych fot w odpowiednich warunkach. pytanie do Ciebie - czy będziesz potrafił wykorzystać potencjał tych puch. a jeśli lubisz tabelkowe porównania, zajrzyj na optyczne, tam masz porównania jakości ISO, DR i innych parametrów matryc. w necie krąży też wiele RAWów do pobrania i pobawienia się i SPRAWDZENIA SAMEMU czy jakość obrazka Ci odpowiada.
--- Kolejny post ---
być może. wszystko zależy co focisz i w jakich warunkach. jak dużo w ciemnych pomieszczeniach, gdzie forsujesz ISO, to ja wolałbym kupić jednak coś nowszego. choć ja poszedłem podobną drogą i kupiłem na początku roku 6dI, bo jakość obrazka jest dla mnie wystarczająca w tym staruszku.
a tak w sumie to 60d/70d nigdy chyba nie uchodziły za świetne puchyplotka głosi, że seria dwucyfrowa od canona "skończyła się" na 50d
![]()
ebe ebe
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner