Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: a może zrobić listę nieuczciwych sprzedawców z allegro?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Było też już że przepis ten nie ma zastosowania gdy kupujesz coś w na aukcji licytując.

chyba także ma zastosowanie (choć nie jestem pewien na 100%) rozumiem że w prawie jest rozróznienie na "aukcje" i "nie aukcje" - wątpie w to .... ale oczywiście mogę się mylić ....

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

troszkę podobny do 300D

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeżeli chodzio reklamowanie towaru z allegro:

Cytat Zamieszczone przez http://www.federacja-konsumentow.org.pl
    Z przyjemnością podajemy Państwu przepisy, które wynikają z Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, gdyż dają one Państwu całkiem przyzwoity poziom ochrony w trakcie zakupów internetowych.

Na początek jednak należy zdać sobie sprawę, że ustawa ta nie dotyczy: inwestycji kapitałowych, ubezpieczeń, czynności bankowych, sprzedaży z licytacji, czyli aukcji internetowych, a także nieruchomości z wyjątkiem najmu.

Zgodnie z ustawą:

* Jeśli rezygnujesz z zakupu, to umowa pomiędzy Tobą a sprzedawcą uznawana jest za niezawartą i jesteś zwolniony ze wszelkich zobowiązań, musisz jednak oddać produkt w stanie niezmienionym (czyli nie możesz go używać przez te 10 dni), ale możesz go wypróbować (czyli przymierzyć, sprawdzić, jak działa).

(...)
    Mamy tu jakiegoś prawnika? Czy są jakieś przepisy dotyczące aukcji internetowych czy tam nie ma żadnych praw?

Uzależniony

Domyślnie

Ciezko bedzie udowodnic komus ze jest niezmieniony, wystarczy mala ryska i sprzedawca wyjdzie obronna reka.

Ciekawi mnie jednak inny zapisa jaki ostatnio widuje:

"UWAGA!!! Z powodu nowych przepisów prawa Unii europejskiej (01.08.03) O zakupie towaru od osób prywatnych INFORMUJE! Przedmiot wystawiony na tej aukcji nie podlega: gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Jeżeli bierzecie w niej udział tzn. ze się z tym zgadzacie!! Zgodnie z prawem EU dodatek ten powinien znajdować się pod każdą aukcją online w przeciwnym przypadku sprzedawca jako osoba prywatna zobowiązany jest do rocznej gwarancji na sprzedany towar nowy jak tez używany."

ciekawe jak to ma sie do rzeczywistosci ?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Było też już że przepis ten nie ma zastosowania gdy kupujesz coś w na aukcji licytując.
    Licytując w sensie licytacja komornicza, przynajmniej tak gość od prawa tłumaczył na zajęciach - bo od razu padło pytanie o allegro.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ags
    Licytując w sensie licytacja komornicza, przynajmniej tak gość od prawa tłumaczył na zajęciach - bo od razu padło pytanie o allegro.
    A jak odniesiesz się do tego co napisałem wyżej? Jakie prawa posiada kupujący na allegro? Kasiacorporation nie odpowiedziala mi jesczze na maila i chyba do nich dzisiaj przedzwonie... a wole wiedzieć jakie mam prawa

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GaGacek
    a nie łatwiej zrobić listę porządnych sprzedawców

mnóstwo nowych użytkowników - oszustów lista była by długa jak srajtaśma

ludzie którzy dbają o swój interes nie zmieniaj tak często ników

takich delikwentów można by nawet podciągnąć pod listę tipów żeby nie było miliona topików przyklejonych na szczycie strony, do nika którego nie znajdziesz na liscie stosujesz sytem ograniczonego zaufania i jazda

KOLEJNY GLOS NA PORZADNYCH I ZAUFANYCH SPRZEDAWCOW///

bedzie prosciej i szybciej, gdy bedziemy mieli grono zaufanych ... moze da sie stworzyc jakas baze na CB i po kazdej udanej transaakcji bedziemy dodawac jakis punkcik aby bylo wiadomo ktory z nich ma najwiecej i za co....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    W sobote zgłaszałem do allegro naruszenie zasad na dwóch aukcjach, których przedmiotem był takowy "300D", jedną z nich była chyba nawet ta z podanego linka
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzwoniłem do kasiacorporation. Pani Kasia nazwała mnie oszustem i kłamcą . Powiedziała że wysłała mi idealnie czysty "jak nowy" filtr i że usiłuję ją oszukać. Dużo krzyczała i nie dawałą mi dojść do słowa po czym powiedziała że nie chce ze mną rozmawiać bo "jestem oszustem" i rzuciłą słuchawką. Chyba nie muszę mówić jak się poczułem? Cos okropnego. Żeby filtr był obkurzony czy coś w tym stylu to bym nie robił awantury. Ale na nim są ponalepiane jakieś lepkie paprochy i do tego rozmazane ścierą (widać mocne smugi). Zakładając ze pani Kasia nie zmazała przy tym powłok z filtra pozostaje problem zarysowania którego nic już nie odratuje. Co mi radzicie? Walczyć o swoje w sądach / iść na policje (znajomy sprzedawca z allegro mi tak radzi) czy też odpuścić i wystawić tylko negatywny komentarz? Z tego co widzę nie jestem pierwszą osobą oszukaną przez kasiacorporation. Zadzwonię wieczorem do allegro i przedstawię sprawę. Nie chodzi mi już o odzyskanie moich paru zł ale o zwykłą uczciwość. Wychowywano mnie żeby być uczciwym i strasznie mnie zasmuca ze tacy ludzie jak pani Kasia nazywają mnie oszustem kiedy sama kłamie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów