Poczytaj,pooglądaj:
https://fotoblogia.pl/10098,jak-kupo...ny-sprzet-foto
http://fotoblysk.com/jak-sprawdzic-a...przed-zakupem/
https://www.spidersweb.pl/2017/11/uz...jak-kupic.html
https://www.spidersweb.pl/2013/04/ku...ny-aparat.html
wyciągnij wnioski - będzie OK.
Nie każdy sprzedawca to oszust; nie ma okazji; kieruj się rozsądkiem.
Powodzenia!
To troche ciężko ale trzeba poszukać a nuż się znajdzie. Moj 80d ma jak szacuje kilka tyś myślę ze do 5k mu brakuje i tak myślałem nad przejsciem na ff tylko jak patrze za ile bym go sprzedał i ile stracił to mi się od razu odechciało. A tak z ciekawości jeśli nie tajemnica oczywiscie to o jakim przybliżonym przebiagu mówimy i o jakiej kwocie za ten aparat?
Ostatnio edytowane przez Marcinus ; 26-06-2019 o 15:38
15kilo to mały przebieg przy spokojnym amatorskim fotografowaniu można zrobić swobodnie szczególnie na początku 1000 zdjeć miesięcznie - czyli to roczny przebieg jest- dwucyfrowe canony to ponoć semipro
korpusy są - przy małych przebiegach zastanawiałbym się co jest nie tak z tym korpusem że właściciel go sprzedaje - kupowalem używkę 5D właściciel zadeklarował przebieg na ok 35000 wyzwoleń uznałem że to niewiele - dobrze że nie ogłaszają się z usługą korekty licznika tak jak w autach od niemca bo każdy sprzedawany miałby 4950 wyzwoleń migawki na liczniku - w canonach chyba jeszcze nie ma tego problemu
.
Chyba nie do końca o to chodziło a raczej o to żeby być ostroznym jak ktoś sprzedaje stosunkowo nową puszkę powiedzmy majaca 1 max 2 lata i z małym przebiegiem rzędu kilku do max kilkunastu tyś klapniec. Twoj ma trochę wiecej latek zapewne i wiekszy przebieg. I nie chodzi o to że każdy taki jest jakis felerny ale że mało opłacalne jest sprzedawanie 1-2 letniego aparatu z małym przebiegiem ze wzgledu na strate. Sam mam 80D kupionego 2 lata temu stan idealny jak nowka z przebiegiem max 5k a pewnie nieco mniej i zastanawiam się nad 6dmkII bo cena mocno spadła ale dalem za niego 4k a teraz ile za niego dostane? Choc ja wiem że jest w stanie idealnym, dbany szanowany bez żadnej usterki czy jakiejś dziwnej przygody tylko ze każdy sprzedawany w opisie sprzedajacego taki jest- choć w rzeczywistosci nie jest. Tak więc ciężko byloby go sprzedać zacwieksze pieniądze niż inne chodzą. Z tego też powodu sprzedanie go po to by kupic coś innego w ff np tego 6dmkII jest mało oplacalne. Co innego jakby był jakiś wadliwy, uszkodzony itp ale działający jeszcze...? Tylko ze ja nie potrafilbym napisać ze jest w stanie idealnym skoro wiedzialbym że tak nie jest - taki już jestem. Tak więc chodzi o to ze mało kto decyduje się na sprzedaż puszki w nowej z małym przebiegiem jesli jest z nią wszystko OK - mało kto nie znaczy ze nikt ale trzeba być bardziej ostrożnym.
Ostatnio edytowane przez Marcinus ; 28-06-2019 o 10:08
Na co zwrócić uwagę... hm. Bardziej niż na sprzęt patrzyłbym na kontakt ze sprzedającym i miejsce dokonania transakcji. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Zastrzegam że wiem, że wszędzie mogą znajdować się najprzeróżniejsi oszukiwacze. Uważam, że zmniejszasz ryzyko otrzymania bubla jeśli np. kupujesz coś przez to forum, a sprzedający chętnie dzieli się historią body lub szkła, wysyła szczegółowe fotki sprzedawanych produktów + jakieś sample. Kupiłem parę rzeczy właśnie tutaj i jestem zadowolony. Co do kupowania przez neta na portalach aukcyjnych... moim zdaniem najlepsze jest dogadanie się na odbiór osobisty bądź spotkanie celem oglądnięcia szkła czy body. Uważam, że jak kupujesz używane body przez neta powinieneś skalkulować sobie koszt nowej migawki. Ona może paść w każdej chwili. Ah - sample, darki to podstawa.
ebe ebe
w ogóle dywagacje ze jak ktoś sprzedaje to musi być przekręt są z du#y wzięte i chore
można się umówić na wizytę w serwisie, można tak skonstruować umowę kupna -sprzedaży żeby mieć na zwrot w razie stwierdzenia usterki czas jakiś i wtedy pojechać do serwisu
wszystkie inne rady można sobie w buty wsadzić bo jak ktoś się nie zna to od rad internetowych sprzętu sie nie nauszy
albo ufasz sprzedającemu z którym rozmawiasz albo idź do serwisu
z tym ze serwis tak naprawdę nic nie gwarantuje, poważniejsze usterki mogą przegapić bo jak płyta główna szwankuje to daje to o sobie znać co jakiś czas
wiec skoro idziesz , oglądasz , robisz zdjęcia jak potrafisz i działa to kupuj![]()
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 28-06-2019 o 10:41
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jak migawka padnie po dwóch tygodniach to też może się zdarzyć.... Znajomemu w nowym aparacie padła po miesiącu... a nie nacykał nawet kliku tysięcy![]()