Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Używane body - na co zwracać uwagę?

Mieszany widok

Domyślnie Używane body - na co zwracać uwagę?

Na dniach jadę zobaczyć używany canon 80D.
    Czy programem Canon Eos Digital Info mozna sprawdzić przebieg migawki?
    Na co zwracać uwagę oprócz cech wizualnych, jakości stykow itd...
    Pamiętam,że chyba warto zrobić zdjęcie nieba lub sufitu?
    Zabieram ze sobą obiektyw Tamron 18-200.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Używane body - na co zwracać uwagę?

Pytasz o to samo w dwóch tematach więc jeszcze raz napiszę ze nie da się sprawdzic eos digital info migawki w 80D. Mam i sprawdzalem. A jaki orientacyjny przebieg podaje sprzedajacy? Czy żadnego? Zrob moze cos na dluzszym czasie naświetlania przy przyslonie rzędu 8-10 i zobacz czy matryca nie ma hot pikseli...

Pełne uzależnienie

Zaproponuj sprzedającemu wspólna wizyte w serwisie.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Re: Odp: Używane body - na co zwracać uwagę?

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zaproponuj sprzedającemu wspólna wizyte w serwisie.
    Jasne. Już widzę jak sprzedający ochoczo jedzie z kupującym do serwisu aby zrobić oględziny aparatu wartego w porywach ze 3 tys.

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Re: Odp: Używane body - na co zwracać uwagę?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jasne. Już widzę jak sprzedający ochoczo jedzie z kupującym do serwisu aby zrobić oględziny aparatu wartego w porywach ze 3 tys.
    Wszystko jest kwestią perspektywy.

Dla mocno zdecydowanego kupującego? Nie widzę problemu.

Dla Ciebie te 3000 to może być mało a ktoś mógł odkładać te kasę przez rok na aparat i nie chce utopić.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Używane body - na co zwracać uwagę?

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Wszystko jest kwestią perspektywy.

Dla mocno zdecydowanego kupującego? Nie widzę problemu.

Dla Ciebie te 3000 to może być mało a ktoś mógł odkładać te kasę przez rok na aparat i nie chce utopić.
    No ale jak sobie to wyobrażasz? Że niby sprzedający jedzie na Żytnią aby zrobili oględziny aparatu? No dobra, załóżmy że wchodzi w grę jakiś serwis nieautoryzowany. Lokalnie. Co taki serwis według Ciebie sprawdzi czego sam nie jesteś w stanie sprawdzić? Bo chyba nie będą rozkręcać puszki i oglądać elektroniki... Przebieg migawki to obecnie w większości korpusów można samemu sprawdzić. Oglądasz ogólnie body, sprawdzasz czy spust nie jest wyrobiony. Oglądasz matrycę czy nie ma rys i jest w miarę czysta. Możesz nawet wziąć laptopa, zrobić kilka zdjęć ze swoimi obiektywami i obejrzeć.
    Chyba że mówimy tutaj o totalnym laiku który kupuje pierwszy w życiu aparat. To może serwis coś tam sprawdzi ale przecież nawet nie masz pewności, że po wspólnej wizycie w serwisie człowiek od ciebie kupi ten aparat

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Używane body - na co zwracać uwagę?

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    No ale jak sobie to wyobrażasz? Że niby sprzedający jedzie na Żytnią aby zrobili oględziny aparatu? No dobra, załóżmy że wchodzi w grę jakiś serwis nieautoryzowany. Lokalnie. Co taki serwis według Ciebie sprawdzi czego sam nie jesteś w stanie sprawdzić? Bo chyba nie będą rozkręcać puszki i oglądać elektroniki... Przebieg migawki to obecnie w większości korpusów można samemu sprawdzić. Oglądasz ogólnie body, sprawdzasz czy spust nie jest wyrobiony. Oglądasz matrycę czy nie ma rys i jest w miarę czysta. Możesz nawet wziąć laptopa, zrobić kilka zdjęć ze swoimi obiektywami i obejrzeć.
    Chyba że mówimy tutaj o totalnym laiku który kupuje pierwszy w życiu aparat. To może serwis coś tam sprawdzi ale przecież nawet nie masz pewności, że po wspólnej wizycie w serwisie człowiek od ciebie kupi ten aparat

W sumie to pomyślałem przez pryzmat aparatu w którym licznika sprawdzić się nie da tak od ręki.

Wyobrażam sobie to tak, że jak by kto bardzo chciał to niech sfinansuje kuriera i usługę na żytniej

Odniosłem się tylko do twojej wypowiedzi, dotyczącej wartości aparatu a nie metodologii sprawdzenia body samodzielnie
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 28-06-2019 o 12:41

Czy jest jakiś inny program lub sposob na sprawdzenie przebiegu migawki w tym modelu?
    Nie mam u siebie autoryzowanego serwisu Canona aby sprawdzić.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Raspberry Zobacz posta
    Czy jest jakiś inny program lub sposob na sprawdzenie przebiegu migawki w tym modelu?
    Nie mam u siebie autoryzowanego serwisu Canona aby sprawdzić.
    Jest ale nie raczej nie licz na to że sprzedawca pozwoli Tobie zainstalować u siebie jakieś nieznane jemu oprogramowanie.

https://tornadosw.com/tornado-scf.php

Przeglądarki internetowe traktują tę stronę jako niebezpieczną ale można to obejść klikając gdzie trzeba.

https://www.magiclantern.fm/forum/in...?topic=23241.0

Autorem jest jakiś Rosjanin (patrz ostatni post). Podobno przy instalacji głupieją programy antywirusowe ponieważ jak sam autor twierdzi zastosował jakieś autorskie zabezpieczenia (prawdopodobnie żeby nikt mu się nie dobrał do kodu). Dla bezpieczeństwa można ten program zainstalować pod oprogramowaniem do wirtualizacji np. takim https://www.virtualbox.org/ O ile dobrze pamiętam pod VirtualBox należy zainstalować sobie system operacyjny Windows (co najmniej w wersji Vista) a dopiero pod nim Tornado SCF.

Za darmochę jest jeszcze coś takiego jak APT - Astro Photography Tool https://ideiki.com/astro/Default.aspx ale instalowanie tak rozbudowanego programu tylko po to aby odczytać przebieg migawki nie jest moim zdaniem zbyt dobrym pomysłem.

Wszystkie informacje znalazłem tutaj na tej ********ej liście https://kameratrollet.se/canon-shutter-count/
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 29-06-2019 o 12:43

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Tak jak ci napisałem w 2 wątku chyba jedt jakis program płatny na iphone ale nie wiem czy już coś mi się nie pochrzanilo z czymś innym. Pogoogluj to powinieneś coś znaleźć.

--- Kolejny post ---

Zobacz ten wątek https://www.canon-board.info/threads...ki-w-canon-80D

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów