--
Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi
wybacz moją dygresję, ale jakość zdjęć w wszystkiego co nowsze niż 7d i nie ma tej samej matrycy niż 7d będzie lepszeMiałem 7d przez chwilę i nie mogę powiedzieć, to był demon szybkości, ale ISO 400 było dla mnie na granicy używalności, a wyższe nie wchodziło już w grę; szumiał masakrycznie, zaryzykowałbym, że gorzej niż aktualne smartfony
![]()
--
Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi
Z 6d i 6d2 to wciąż sprzeczne opinie czytam a w zasadzie nie o puszkach a samych matrycach z tych puszek. Jedni mówią ze matryca w 6d2 jest ciut lepsza ale bardzo porownywalna z 6d, a inni twierdzą ze w 6d2 wsadzono duzo gorszą matryce niz w poprzedniku co jest niechlubnym wyjątkiem canona gdzie następca ma gorszą matrycę od poprzednika.
Mam jeszcze pytanie odnośnie wywoływania plików RAW w programie lightroom 6. Rozumiem, że z racji, że eos r to nowa puszka to program jej już nie obsługuje? jak jest z 6d mark ii?
--- Kolejny post ---
No właśnie jak jest naprawdę? Ja również słyszałem i czytałem dużo opinii, że 6d mark ii jest pod względem jakości obrazka gorszy od 6d, chociaż nie sądzę żeby tak było.
Nie wiem jak Lr6, ale może to pomoże: https://helpx.adobe.com/pl/camera-ra...d-cameras.html
Co do jakości obrazka, bo miałem 6d mk I, a teraz mam 6d mk II i R, to moje subiektywne odczucie jest takie, że z 6d mk II obrazek jest jakiś taki plastikowy, nie znaczy, że zły, ale jednak uważam, że inaczej to wygląda niż w 6d mk I. Być może jest to wynikiem upchania większej ilości pikseli na tej samej wielkości matrycy. Generalnie jednak uważam, że w praktyce nie ma to większego znaczenia, a dużo bardziej ważne jest, aby zdjęcie było ostre lub trafione tam gdzie Ty chciałeśAle wiadomo, każdy ma swoje priorytety
![]()
Dzięki.