Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Co fotografujesz? Do jakiego rodzaju fotografii ma być aparat?
Sprzętu potrzebuję do dwóch rzeczy: na własne potrzeby tj. wyjazdy rodzinne, fotografia portretowa i krajobrazowa i na komercyjne tj. kilka zleceń ślubnych rocznie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
w LV jest takie same rozmieszczenie punktow jak w R.

jako bonus masz celownik z prawdziwym podgladem i w nim dzialajacy AF

5D3 nie mialem, nie wypowiem sie. od 6D1 jest IMHO ciutke lepiej ale nie jakos kosmicznie. oba jak dla moich potrzeb byly co najmniej wystarczajace. i o niebo lepsze od 70D

nie mam doswiadczenia z R poza pomacaniem w sklepie. wybieranie punktu AF przez dotyk jest bardzo wygodne (IMHO wygodniejsze niz pad w 6D), celownik elektroniczny jest jaki jest ale mozna sie przyzwyczaic, zywotnosc baterii w sumie tez nie jest tragiczna, jednak LP-E6N to kawal ogniwa.

ale dla mnie nieodmiennie taki wybor sprowadza sie do zagadnienia obiektywow. tylko 50/1.8 bedziesz fotografowal? bo jak nie, to co masz w R z obiektywow, ktore bys chcial (i mogl sobie pozwolic) kupic?

IMHO RF to jest system, ktory bedzie mozna kupowac za 3-4 lata. jak bedzie wybor optyki do moich potrzeb i to wszystko bedzie zblizone cenowo do normalnego poziomu.

osobiscie bardzo. swietnej jakosci matryca w dojrzalym funkcjonalnie korpusie o bardzo duzych mozliwosciach i swietnie sprawdzona galkologia

rozklad punktow AF w celowniku jest jakims tam minusem ale w praktyce nie tak wielkim. jak robie z nim z lapy to tematy, w ktorych moge sobie latwo i bezpiecznie przekadrowac. a jak foce landszaft, to w LV mnie to nie ogranicza.

nie wiem czy lepiej na pewno o wiele drozej i trudniej przy szerokiej inaczej gamie obiektywow RF :/ mozna kupic R do uzywania z obiektywami EF ale najpierw bym to dobrze przemacal i przemyslal, czy te obiektywy, ktore cie interesuja, dobrze leza z tym korpusem
Na obecną chwilę myślałem o 24-105 f4, miałby on zastąpić wcześniejszego 17-55. Fakt światło gorsze, ale wyższe użyteczne iso w body. Dalszą rozbudowę optyki planuję w późniejszym czasie. Dla mnie rozkład punktów AF bardzo blisko środka kadru to duża wada z racji, że większość fotografii robię przez wizjer, bardzo rzadko przez LV.