Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Skąd sie bierze tani import z Niemiec..??

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    W gównianym komputerowym action bywa 10-20 szt 30D, 350D a 5D leży na okragło wszystko kupowane od canon polska .....kolego nie wiesz o czym piszesz ....a o cenach hurtowych nie mażymy z powodu zachłanności owych "hurtowni"...i specyfiki rynku polskiego... ceny w owym action są na poziomie cen u tipów .... (nieznacznie wyższe)

a tipy nie mają taniej 25 % w polsce ta róznica to ok 10-15% jest to róznica pomiędzy ceną hurtową u nas a tam i brakiem uczestnictwa w systemie podatkowym państwa tipy nie zatrudniaja ludzi nie płacą zusu itd itd... również trzeba brać pod uwagę starzenie się oferty cenowej w sklepach , starzenie to dotyka tipów w o wiele mniejszym stopniu bo obracają małymi partiami towaru ....

w hurtowniach niemieckich jest 55-60 % ceny detalicznej hahaha a to się ubawiłeem ;-)
    przypominam że cena detaliczna np w MM jest podobna w niemczech i u nas ....
    A gdzieś Ty widział u nas w MM 5D chyba na zdjęciu.... albo 20D porównywalne cenowo z MM w Niemczech a 30D widziałem w MM niemieckich a w polskim MM jak kupowałem plecak i pokazałem ochronie, że wnoszę 30D z gripem i Elki to machnął ręką: U nas tego nie ma

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

europassat to dawny grosman i foto-kat, połaczyli sie w jeden sklep niestety kiedys ceny były bardziej przystepne podobne do tych z allegro ale od pewnego czasu juz tak rozowo nie jest. Dali mozliwosc zakupu na raty itp....

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

widzę że schodzicie z tematu i zaczynacie robić reklamę tipom itd.
    może się wypowiem na temat cen w polsce i na "szwiecie" jak mówią niemcy
    Prosty przykład:

- hurtownia X kupuje sprzęt w centrali firmy Y (która jest w innym kraju) po ustalonych stawkach za 800 Euro, przykładowo 200 sztuk modelu Z, dodaje do tego najpierw VAT. Cholerny VAT w naszym kraju jak wiemy, jest najwyższy, jak i inne opłaty (czytaj telefonu, paliwo). VAT=22%. Nie zapomnijmy, że np. w Niemczech to tylko 16% jak dobrze pamiętam. Póżniej dodaje stawkę marży, bo musi z czegoś żyć - przypuśćmy że jest to 5 do 15 procent. I dalej to sprzedaje. Aparat Z trawia do sklepu, który też z czegoś musi żyć, ten dodaje kolejne 5 do 15 procent i cena gotowa. Jak ktoś policzył to wynosi:

800 (ojro po 4 zeta) to 3200 + 22% +5do15% + 5-15%. Przy marży 10% hurotwnia i sklep wychodzi 4723.
    Drugi przypadek:
    - hurtownia "O" w NIemczech sprzedaje sprzęt po cenach hurtowych. Są one zbliżone do tych polskich hurotwych, różnica wynosi jedynie max 5 do 10% naszych krajowych hurtowni.

Dlaczego w Polsce tak jest tak drogo? Powiem tak, bywało gorzej. W porównaniu do ostatnich 10 lat transforamcji - i tak robimy szybki postęp. Moje zdanie jest takie.. gdyby wszystko, co kupują Polacy w sklepach zagranicznych (usa, niemcy) przez hurtownie, pośredników, tipów itd. kupowali w naszym kraju za te cholernie wysokie kwoty to i tak nic by to nie zmieniło - bo ludzie w centralach, sklepach muszą z czegoś żyć. W centralach światowych mamy tak niskie wskaźniki sprzedaży, że nic sie nie zmieni przez kolejne 5 lat. Ktoś tu dobrze powiedział - sklepy w NYC mają taki przerób sprzedazy sprzętu fotograficznego jak nasza cała Polska.
    I na koniec podsumowanie:
    1.Sprzedajemy mało, bo mamy małe sklepy (może biedne, mało budżetowe); Czy ktoś widział z was sklep w którym jest więcej niż 10 marków i elki 300 f/2,8 i 400/2,8 IS od ręki - bo ja nie? (w w niemczech widziałem niejeden, nie mówię o USA - tam jest to od ręki o każdej porze - wchodzisz i masz, jak bułeczki )
    2. mamy wysokie ceny,
    3. mamy mało profesjonalistów (widać to na wszystkich międzynarodowych konkursach) i co najważniejsze jeszcze mniej hobbystów i fotoamatorów. Bo tak naprawdę wszystko zaczyna się od amatorów - oni tak naprawdę napędzają rynek! .... i błędne koło się zamyka.
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Te same gry w wersji angielskiej kosztują np.250zł, chociaz koszty produkcji są identyczne
    Gry to nieco inna bajka... U nas nikt by gry za 250 zeta nie kupil tylko jechano by na piratach i zeby cokolwiek sprzedac trzeba walczyc cena a straty nadrabiac innymi rynkami.

Aparatu nie spiracisz wiec tak czy siak go musisz kupic.
    ...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Gry to nieco inna bajka... U nas nikt by gry za 250 zeta nie kupil tylko jechano by na piratach i zeby wogole je sprzedac trzeba walczyc cena a straty nadrabiac innymi rynkami.
    Ale takie są ceny np. w Empiku. Jakiś czas temu na tej samej półce leżał QuakeIII czy IV w wersji polskiej za 99zł a angielskiej 250zł, ta sama gra!

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Gry to nieco inna bajka... U nas nikt by gry za 250 zeta nie kupil tylko jechano by na piratach i zeby cokolwiek sprzedac trzeba walczyc cena a straty nadrabiac innymi rynkami.

Aparatu nie spiracisz wiec tak czy siak go musisz kupic.
    To ja wyjatek jakis chyba jestem bo kupuje same oryginały choc szczerze powiem ze ceny gier na X360 troche mna szarpia :smile:

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BolekZ
    A gdzieś Ty widział u nas w MM 5D chyba na zdjęciu.... albo 20D porównywalne cenowo z MM w Niemczech a 30D widziałem w MM niemieckich a w polskim MM jak kupowałem plecak i pokazałem ochronie, że wnoszę 30D z gripem i Elki to machnął ręką: U nas tego nie ma
    a gdzie napisałem że w MM jest 5D naucz się czytać kolego ..... napisałem że ceny detaliczne w MM u nas i w niemczech są podobne ....... i nadal tak uważam bo znajomi próbowali kupić coniecokamerę, plazmę itd i wyszło im że tak samo kosztuje .....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Ale takie są ceny np. w Empiku. Jakiś czas temu na tej samej półce leżał QuakeIII czy IV w wersji polskiej za 99zł a angielskiej 250zł, ta sama gra!
    Quake IV w wersji polskiej jeszcze nie wyszedl. Taka jest zapowiadana cena (99 albo 89zl) tylko sie cos wydawcy dogadac nie moga i mial byc w grudniu a mamy prawie czerwiec .
    Sorry za OT, chcialem tylko naprostowac przyklad.
    Obecnie mozna sprowadzic nowy QIV wersja euro/UK za ok 149zl.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mysle ze poki bedzie popyt na sprzet w takiej a nie innej cenie to nikt tej ceny nie obnizy bo i po co.. to moze OT ale przypomnial mi sie taki tekst o Polsce, pogooglowalem i oto on - http://www.smieszny.net/teksty/pokaz.php?id=1102 .. zwlaszcza kawalek "Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu" jak dla mnie mozna spokojnie odniesc do aparatów ;-) ..sam tekst - moze ironiczny, moze przesmiewczy ale jednak Polacy od dawna potrafia sobie rodzic i radzą sobi i teraz.. jedni oszczedzaja, inni kupuja na raty ale kolo sie kreci a rynek zbytu jest.. zreszta, gdyby bylo inaczej to ilu userow byloby chocby na CB ;-) ??

pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    ....zreszta, gdyby bylo inaczej to ilu userow byloby chocby na CB ;-) ??

pozdrawiam
    Tu raczej ilość "userow" na forum nie przemawia na korzyść tezy, że wszystko się jakoś kręci. Tylu userow Canona to w samej Warszawce powinno się bujać po mieście. Wtedy może byłaby szansa na niższe ceny.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów