Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Skąd sie bierze tani import z Niemiec..??

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Tylko jaka jest właściwie głębokość naszego rynku foto? Ile się sprzedaje lustrzanek rocznie. Ryzykuję stwierdzenie, że nie więcej niż 1k wszystkich marek łącznie. Przy takiej ilości cały polski rynek to jeden duży sklep w NYC. A my marzymy sobie o niższych cenach
    A dlaczego sprzedaż jest niewielka? Bo ceny są wysokie. I mamy błędne koło.
    Wystarczy popatrzeć na różne segmenty rynku żeby zobaczyć zupełne niedopasowanie cen do polskich realiów (lub realiów do cen ). Plastikowy 350D, przeznaczony dla biednych amatorów jest u nas szczytem marzeń dla wielu , często zbiera się na niego rok albo kupuje na kredyt żeby na koniec używać tylko z KITem bo już na nic więcej kupującego nie stać. 30D to już zabawka za trzy średnie krajowe, a 5D na długo pozostanie obiektem westchnień i zachwytów nad zdjęciami ściągniętymi z sieci.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Jeśli chodzi o fotografię, to w Polsce hurtowni nie ma. Więcej, w Polsce nie ma takiego miejsca, gdzie można zobaczyć ponad 10 sztuk z jednego typu. Więc o cenach hurtowych mówić nie mażna. Przy naszej skali sprzedaży nie ma co marzyć o kupowaniu bezpośrednio w składach fabrycznych. Trzeba więc nabywać towar w hurtowniach europejskich. Jeśli cena sugerowana przez Canon Polska to 100%, to TIPy mają po 75%, w hurtowniach niemieckich lub austriackich będzie po 55-60%, a w fabryce w Azji 40-45%. Ale kto w Polsce wytrzyma ryzyko podpisania umowy na odbiór 1000 aparatów kwartalnie, z gwarancją płatności nawet w przypadku nie odebrania zamówienia. Wtedy 5D mogło by kosztować nawet 6000zł. Tylko jaka jest właściwie głębokość naszego rynku foto? Ile się sprzedaje lustrzanek rocznie. Ryzykuję stwierdzenie, że nie więcej niż 1k wszystkich marek łącznie. Przy takiej ilości cały polski rynek to jeden duży sklep w NYC. A my marzymy sobie o niższych cenach.

W gównianym komputerowym action bywa 10-20 szt 30D, 350D a 5D leży na okragło wszystko kupowane od canon polska .....kolego nie wiesz o czym piszesz ....a o cenach hurtowych nie mażymy z powodu zachłanności owych "hurtowni"...i specyfiki rynku polskiego... ceny w owym action są na poziomie cen u tipów .... (nieznacznie wyższe)

a tipy nie mają taniej 25 % w polsce ta róznica to ok 10-15% jest to róznica pomiędzy ceną hurtową u nas a tam i brakiem uczestnictwa w systemie podatkowym państwa tipy nie zatrudniaja ludzi nie płacą zusu itd itd... również trzeba brać pod uwagę starzenie się oferty cenowej w sklepach , starzenie to dotyka tipów w o wiele mniejszym stopniu bo obracają małymi partiami towaru ....

w hurtowniach niemieckich jest 55-60 % ceny detalicznej hahaha a to się ubawiłeem ;-)
    przypominam że cena detaliczna np w MM jest podobna w niemczech i u nas ....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 19-05-2006 o 08:20

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    W gównianym komputerowym action bywa 10-20 szt 30D, 350D a 5D leży na okragło wszystko kupowane od canon polska .....kolego nie wiesz o czym piszesz ....a o cenach hurtowych nie mażymy z powodu zachłanności owych "hurtowni"...i specyfiki rynku polskiego... ceny w owym action są na poziomie cen u tipów .... (nieznacznie wyższe)
    To ja chyba odwiedzałem nie ten action. Jak patrzałem kikanaście dni temu to mieli jedynie 350D a cena nijak się miała do tego co oferują TIPowie. W życiu tam nie widziałem wyższych modeli. Chyba że mają sprzęt którego nie uwzględniają na stronie dla odbiorców hurtowych.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może kolega Cichy opowie nam jak się robi taki biznes? Zdaje się że jest najlepiej poinformowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    To ja chyba odwiedzałem nie ten action. Jak patrzałem kikanaście dni temu to mieli jedynie 350D a cena nijak się miała do tego co oferują TIPowie. W życiu tam nie widziałem wyższych modeli. Chyba że mają sprzęt którego nie uwzględniają na stronie dla odbiorców hurtowych.

napisałem "bywa" jak wchodzi dostawa nie zmienia to faktu że miewają więcej niż 10 szt takiego samego towaru ... a jest to przecież hurtownia komputerowa ..... z przeznaczeniem do sprzedaży w sklepach komputerowych raczej sam osobiście widziałem stany z "+" 5d + 24-105 a owy + oznacza w action więcej niż 5 szt ......z drugie strony to prawda nie jestem na bieżąco od paru miechów ....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item102945108_...ii_poznan.html

http://www.europassat.com/sklep/inde...produkt&id=290

W najtańszych sklepach 30D kosztuje ok 5200, a u Cichego można wyrwać za 500 zł mniej.

Jeszcze nigdy nie robiłem poważnych zakupów przez net i mam trochę obaw, ale z 2 strony dużo osób nawet z tego forum kupowało sprzę u niego i chyba nikt nie narzekał. W sumie zaoszczędzoną kasę można przeznaczyć np na karty.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artex
    W najtańszych sklepach 30D kosztuje ok 5200, a u Cichego można wyrwać za 500 zł mniej.
    5020zł
    http://www.bluesklep-komputer.com/in...com_virtuemart

A w fotorimex na miejscu kosztuje 4500 zł, patrz w cenach "komisowych"
    http://ww.fotorimex.pl/product.php/6..._+_18-55mm.htm

Domyślnie

ten europassat to sklep polski z Leszna i pewnie działa na zasadach tiopów sprowadza sprzęt z zachodu .... różnica na poziomie 10% poprostu większą marżę mają... nic specjalnego ...

jakoś wzędzie różnica to owe 10% jak by nie było ....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam jeszcze trochę czasu do kupna mojej pierwszej, wymarzonej lustrzanki tylko zastanawiam się jedynie gdzie kupić

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak zobaczyłem cenę, to mi szczenka opadła.. 900 USD!!!!

juz prostuje.. to jacys oszusci, a wiecej o tym TUTAJ

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów