Ale GO już większym ISO nie nadrobisz.
Ale GO już większym ISO nie nadrobisz.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
A co jeśli ISO3200, f/1.2, 1/80s to za mało?Zamieszczone przez Przemo(c)
By uprzedzić pytania - http://www.metmuseum.org/
no to wtedy 35@1.4 i 1/30sZamieszczone przez gietrzy
![]()
No co racja, to racja. Czasami bywa mało.... Ja lubię focić ptaki, a zwłaszcza sowyZamieszczone przez gietrzy
A te, jak wiadomo, o poranku nie latają.
Anyway, i tak uważam, ze jest jakaś granica cen sprzętu. Niech takie obiektywy 300 mm za 16 kpln kupuje swoim fotografom National Geographic. Mi tam wystarczy podpięta lornetka - o ile dobrze ostrzya ten za 6koła to uważam że dla amatora to max. Chyba, żeby na siebie zarobił, to wtedy kto wie, kto wie :-D ....
ten 300/2,8 jest znacznie szybszy i precyzyjniejszy od 100-400, dodatkowo jak podepniesz do niego nawet TC2x to praktycznie tego nie odczujesz bo nadal bedzie dość jasny... jeśli podepniesz ten sam TC 2x do 100-400 to zrobi się cieeeemno
używam 100-400 z TC 1,4 AF działa i dość precyzyjnie jednak szybkość zdecydowanie już nie ta :/ dlatego taka 300/2,8 jest świetnym rozwiązaniem przy połączeniu z TC nawet 2x i jestem pewien, że ten zestaw da lepszą jakość niż 100-400 bez TC!!
pozdrawiam
Metus
LOL Niezle podejscie. Ja za około 4k przymierzam sie do zestawu 350d+grip+fisheye16mm+sigma28-200mm i to na maxymalną amatorke, a tu 6k za sam obiektyw:]Zamieszczone przez Przemo(c)
Jak zdjęcia nocne albo o zmroku(tryb życia sowy) to (na mój gust) chyba lepiej pokombinować z tańszymi, ale jasnymi tele lub zoom-mami i do tego dorzucić konwerter 1,4x lub 2,0x. Chyba, że nie chce Ci się pałować z "dopasowywaniem" przed kupnem i nie szkoda Ci tyle kasy:]
Moja żona na drugie miała "paranoja"...Zamieszczone przez Przemo(c)
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Nieee, tylko nie sigma 28-200, lepiej poczytaj trochę o niej i podobnych uniwersalnych zoomach. Są strasznie mydlane, o wiele lepszym zakupem będzie wzięcie KIT-a z zestawu za niewielką dopłatą, dokupienie stałki 50/1.8 i jakiegoś tańszego zooma 70/80 - 200/300. Zwłaszcza, że nawet ten zenitar nie bardzo pasuje do cyfry.Zamieszczone przez ^sp1n
Jest to dość uniwersalny obiektyw. Moich dwóch znajomych mają takie sigmy, robią fotki z dużym powodzeniem(sam tez pstrykałem nimi). Żaden się jakoś na tym nie przejechał. Masz racje, że moze być mydlany bo wiadomo, nie można mieć wszystkiego w jednym (np. 16-400mm:P) i wiadomo, że taki zoom ma swoje minusy, ale chodzi tu mi o uniwersalność. Nie przewiduję, że bede potrzebował jakieś tele bo raczej zdjęcia bede robić średnimi (nie więcej jak 70mm). A żeby mieć na "wszelki wypadek" to takie szkło będzie w sam razZamieszczone przez lynx
Z tym Zenitarem to też bym się nie zgodził. Przede wszystkim jest plus, że są z Canon-owskim bagnetem. A jak się pytałem, czytalem to efekty są całkiem przyzwoite. Z drugiej strony znowu muszę Ci przyznać rację, że nie bedzie ideał, ale wolę wyłożyć 400zł i później pokombinować z ustawieniami aparatu,trochę "podciągnąć" PS-em, niż wyłóżyć koło 1k w góre na fisza do cyfry. Z resztą mam ten plus, że ten sam kolega co wyżej :P, ma takiego Zenitara więc przed zakupem mam na czym testować:] Jakby mi się coś nie pasowało, to wtedy będe się zastanawiać :]Zamieszczone przez lynx