Jak zwykle zdania sa podzielone. Ja dzisiaj, po zapoznaniu się z wieloma opiniami zamówiłem zestaw COCIN: Holder+adapter+filtr połowkowy ND 0,6 Grad SE. Całość z przesyłką za mniej niż 170,00 PLN.
Zobaczymy :-)
Jak zwykle zdania sa podzielone. Ja dzisiaj, po zapoznaniu się z wieloma opiniami zamówiłem zestaw COCIN: Holder+adapter+filtr połowkowy ND 0,6 Grad SE. Całość z przesyłką za mniej niż 170,00 PLN.
Zobaczymy :-)
Może i zdania są podzielone ale wyraźnie prosiłem o polecenie filtra nakręcanego na obiektyw. Nie mam i nie miałem zamiaru wywoływac kolejnej polemiki - jaki rodzaj filtra jest lepszy. Przyjmuję do wiadomości, że sporo kolegów korzysta z Cokina i sobie je chwali. Ja jednak jeszcze raz proszę - czy ktoś może polecić filtr połówkowy nakręcany na obiektyw, który nie dawałby tak masakrycznego zafarbu jak na zdjęciu przedstawionym kilka postów wyżej.
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
myślę że dowolny filtr połówkowy SZARY nie będzie dawał takiego zafarbu... to co masz to raczej jakiś filtr kolorowy....
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
Rzucasz się jak ryba w wodzie , chcesz aby Ci podano wszystko na tacy , sam widzisz że 99,99.99% osób używa raczej systemu mocowań typu Cokin .
Jak myślisz dlaczego ? i czy w ogóle ktoś się bawił w nakręcane połówki.
Kup sobie filtr Heliopan ( nakręcany ) i będziesz szczęśliwy.
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 31-08-2009 o 14:40
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
Po pierwsze mistrzu wcale się nie rzucam, napisałem przecież, że nie mam zamiaru wywoływac tu żadnych niezdrowych polemik. A po drugie chyba po to jest to forum żeby wymieniać się doświadczeniami i prosić o porady czyż nie? Jak Ci się to nie podoba to możesz nie udzielać się w moich postach.
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
mam pytanie.
co z ustawianiem manualnym ostrości? cały ten 'zestawy' (adapter, holder, filtry) będzie się wtedy ruszał. czy nie przeszkadza to w robieniu zdjęć?
Z niektórymi obiektywami "zestaw" będzie się ruszał, z innymi nie -osoby myślące o wykorzystywaniu obracanych filtów powinne w miarę możliwości rozglądać się za tymi drugimi, bo choć ludzie różnie sobie radzą, to przeszkadza na pewno (zdecydowanie bardziej jeśli ostrość ustawiana jest automatycznie -MF to jedno z rozwiązań problemu, bo ze statywem można próbować ostrożnie jechać na dwie ręce). Jeśli sytuacja i sprzęt (rodzaj filtra) na to pozwala, czasem można po prostu trzymać filtr w ręce.
Ostatnio edytowane przez APP ; 19-10-2009 o 11:07
ja mam sony alfe, do tego dwa obiektywy - kitowy 18-70 i sigme apo 70-300. czy z tymi obiektywami cała ta konstrukcja będzie się ruszać?
dziękuję za odpowiedź![]()
tak. z Sigma powinno jeszcze jakos sie dac sie pracowac (tam mordka sie kreci, ale jest dosc sztywna mechanicznie), ale 18-70 jest troche za delikatny, zeby przy nim tak dlubac. mozna, ale trzeba uwazac i starannie kontrolowac ostrosc w celowniku, bo latwo poruszyc ta krecaca sie mordka
aaa11 -podepnij wybrany obiektyw (nie musisz zdejmować przedniego dekielka).
Sprawdź czy przy kręceniu pierścieniem ostrości (MF) lub gdy pracuje AF dekielek się obraca.
I oto masz odpowiedź![]()