witam
zastanawiam się nad zakupem filtra szarego połówkowego firmy ROWI (cena75z+wysyłka) oraz HAMA(ok92zł+wysyłka na allegro)
Który z w/w moglibyście polecić lub odradzic
witam
zastanawiam się nad zakupem filtra szarego połówkowego firmy ROWI (cena75z+wysyłka) oraz HAMA(ok92zł+wysyłka na allegro)
Który z w/w moglibyście polecić lub odradzic
Po pierwsze żaden ze względu na wyjątkowo badziewnych producentów, po drugie żadne bo są to pewnie filtry nakręcane ? Jeżeli faktycznie tak jest to taki filtr ma linię podziału pomiędzy częścią przezroczystą a szarą dokładnie po środku kadru co jest generalnie porażką. Znacznie lepsze do tego celu są filtry systemu Cokin i kompatybilne - są to prostokątne płytki wkładane w uchwyt mocowany na obiektywie tak że linię podziału możesz ustawić w prawie dowolnym miejscu...Zamieszczone przez lombardino
Polecam Cokin 121 i 121s
wydatek moze dosc duzy ale efekty widoczne![]()
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
potwierdzam powyższe opinie, sam kupiłem kiedyś połówkowy szary z Hamy z lepszą powłoką 58mm ale nie bardzo się sprawdał ze względu na niemożliwość obniżenia lini podziału, dlatego teraz używam systemu Cokina z filtrami innych (tańszych) producentów- polecam giełdy foto.
Jest to szczególne ważne jeśli masz obiektywy z różnymi gwintami na filtry, wtedy dokupujesz tylko za kilkanaście do killkudziesięciu złotych adapter do systemu cokin.
Jest tylko jedna wada , taki aparat z założonym systenem cokin bardzo zwraca uwagę, a nie zawsze nam na tym zależy , nie?![]()
Pytanie do mędrców na tym forum - kupiłem filtr połowkowy do mojej Sigmy 10-20 który to niestety wprowadza na zdjęciach fioletowy "zafarb" jak na zdjęciu dołaczonym przeze mnie. Ktoś wie czym to jest spowodowane?
był 350D, 4D, 7D - jest 5D
mmm jaworzynka? :]
troche o przyczynach powstawania takich zafarbow pisalem tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75534
ale pojedynczy polowkowy szary o umiarkowanym tlumieniu (2-3 dzialki) nie powinien robic az takiego zafarbu. na pewno nie robia go polowki Hitecha, a co do chinczykow czy zblizonych do nich jakosciowo oryginalnych Cokinow... tu juz jest roznie. Cokin akurat slynie z "oryginalnych" kolorow (bo z poprawnych na pewno nie)
Raczej tak, osobiście mam 2 Hitech'y połówkowe szare i są one neutralnie szare, czyli poprostu wyciągają niebo ściemniając górę.
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak