Pozostaniemy przy swoim zdaniu.
Ja (w tym przypadku) patrzę na ten słup energetyczny na pierwszym planie. To czarna krecha. Jak obok mam obrys z białych pikseli podbijający kontrast to jest źle i tyle (wg mnie).
Pozostaniemy przy swoim zdaniu.
Ja (w tym przypadku) patrzę na ten słup energetyczny na pierwszym planie. To czarna krecha. Jak obok mam obrys z białych pikseli podbijający kontrast to jest źle i tyle (wg mnie).
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
ok, mnie też wnerwia halo.
Uwierz, nie jest łatwo "wytrzymywać ze sobą" gdy jest się fanem ostrości i robi się czasem duże wydruki.
Zmieniam/sprzedaję szklarnię, mam teraz "nowy" ciężki 70-200, nie jest łatwo zrobić naprawdę ostre zdjęcie (200mm) mimo stabilizacji stąd ocena "co robi" nowy Topaz Sharpen AI w porównaniu do DxO PhotoLab2 którą to wywoływaczkę bardzo często używam.
Dużo różnych testów, pozostaję przy DxO, funkcja Lens Sharpness lepiej sobie radzi.
Przykład "co robi z ostrością" matryca A7R3 + 200mm (70-200GM) na pełnej "dziurze" i jak sobie radzi Lens Sharpness (LS) przy ustawieniach domyślnych ze zdjęciem ostrym i zdjęciem nieostrym
1.
Ustawienie DxO, wyłączone : odszumianie, kontrasty, aberracja, unsharp mask, Moire, ClearView, Lens Sharpness
f/2.8, 1/125, ISO 640, RAW -> DxO PhotoLab2
2.
Z zestawu zdjęć wybrane jedno "ostre" i jedno "nieostre".
Dla obu :
a. crop (o szerokości) 1000 pix -> *.jpg -> canon-board
b. Lens Sharness ON (0,50,50)-> canon-board
3.
Na zdjęciach od góry;
- widok ogólny (cały kadr)
- "ostre", LS ON
- "ostre", LS OFF
- "nieostre", LS ON
- "nieostre", LS OFF
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-06-2019 o 08:24
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/