Szczegółowe - tak. Ostre - to nie to samo co szczegółowe.
Mozna mieć przeostrzone zdjęcie 800x1200 pikseli, mozna mieć nieostre zdjęcie 4000x6000 pikseli. Tak czy nie? Pierwsze będzie ostre ale detalu mało. Drugie z detalem, ale nieostre.
Ilość detalu a ostrośc to nie to samo. Co sam zresztą udowadniasz. Bo mając ten sam plik (ten sam aparat, ten sam obiektyw) otrzymujesz zdjęcie o określonej ilośc detalu. Wyastrzanie krawędzi nie powoduje zwiększenia ilości detalu, a przesada w tej kwestii wręcz odpycha od efektu końcowego.
Każdy ma tam jakieś swoje progi akceptacji, moje progi zdecydowanie przekraczasz. Nie pomylę się jesli zaszufladkuję cię do najbardziej ortodoksyjnych fanów ostrości (a sporo zdjęć w życiu widziałem

). Zdecydowanie przesada. Zastanów się, wyciągnij wnioski. Jeśli wszyscy ci piszą, że jesteś pijany to może jesteś?

Nie chciałem się mieszać do wątków z tygrysem, bo uważam, że częsciowo zawiniło narzędzie, którego nie znałeś (nowy program). To że na ustawieniach fabrycznych wypluwa takie obrazki to nie znaczy, że tak trzeba go stosować. Są tam przecież jakieś suwaczki. Jak widać szukasz kolejnych programów do ostrzenia. Tego nie uleczymy

Zdecydowanie częstsza chorobą jest doszukiwanie się szumu, na to cierpi zdecydowanie więcej osób.