Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

  1. #11

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zmacałem dziś sprzęt i żadnych dziwnych luzów, ani też trzasków.
    Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy!
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

  2. #12
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 729

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Cytat Zamieszczone przez miwt Zobacz posta
    Ja również odebrałem już swój po gwarancji i z nowym obiektywem również wszystko gra jak należy!
    No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
    Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?

  3. #13

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    No to dobrze się skończyło. Swoją droga ciekawy przypadek Cię spotkał.
    Wymienili Ci na gwarancji body i szkło?
    Tak, komplet był zakupiony w zestawie więc również zestaw musiał być wymieniony cały ze względu na numery seryjne obiektywu wybite na pudełku
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

  4. #14
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 729

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.

  5. #15

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.
    Nie ma żadnego problemu!
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

  6. #16

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    W sumie dziś podczas spaceru zauważyłem pewien użytkowy problem, a mianowicie wiąże się on z trybem gotowości do pracy. O ile w przypadku serii 5 można używać aparatu w trybie gotowości a przystawienie go do oka odrazu generowało podgląd o tyle w przypadku bezlusterkowców generalnie brakuje mi takiej opcji. Tzn wyłączenie aparatu nie generuję podglądu wizjera, a z kolei włączenie go i próba noszenia z ekranem który wygasa w nieskończonośc kończy sie samoczynnym uruchamianiem go poprzez dotyk z klatką piersiową podczas zwykłego chodzenia. Można oczywiście zamknąć ekran, ale z tego co zauważyłem przez cały czas świeci się wtedy wizjer, a nie tylko w momencie przystawienia go do oka. Czy coś przeoczyłem czy może da się w jakiś inny sposób utrzymywać aparat w trybie gotowości bez nadmiernego drenażu baterii?

    ps.
    Ok, znalazłem połowiczne rozwiązanie problemu, zamknięty ekran lcd i w ustawianiach oszcz. energii -~> wizjer wyłącz. Powoduję to aktywację wizjera tylko w momencie przyłożenia go do oka. Chociaż w zasadzie to nic to nie daje bo aparat w momencie zbliżenia do ciała (podczas noszenia na szyi) cały czas poprzez czujnik pod wizjerem aktywuję wizjer :/
    Ostatnio edytowane przez miwt ; 16-06-2019 o 20:01
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2012
    Miasto
    EOS 5DS R
    Wiek
    43
    Posty
    1 126

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    W menu aparatu przejdź pod zakładkę z kluczem na pozycję 4 i szukaj na liście „Ustaw. wyśw.”.

    Pod tym „Ustaw. wyśw.” możesz sobie ustawić "Sposób wyśw." na "Ręcznie" oraz "Wyśw. ręczne" na "Ekran".

    Następnie możesz przypisać sobie pod jakiś przycisk wchodząc z poziomu zakładki „C.Fn4:Operation” pod „Dostosowanie przycisków” funkcję „Przeł. między wizjerem/ekr.”. Co to da? Będziesz mógł się przełączać się tym przyciskiem pomiędzy EVF i z powrotem na LCD na swoje własne życzenie.

    W menu aparatu pod zakładką z kluczem na pozycji 2 jest też coś takiego jak "Tryb Eco". W tym trybie pod "Oszcz.energii" aktywna jest tylko opcja "Wizjer wyłącz." na "3 min.", pozostałe dwie opcje są wyszarzałe i nie można ich aktywować. W tym trybie LCD przygasza się (nie mylić z wygaszaniem) po ok. 2 sek., usypia po ok. 12 sek. a aparat wyłącza się po ok. 3 min. 12 sek. Nie sprawdzałem jak w trybie Eco zachowuje się EVF. Moim zdaniem jest to najmniej użyteczny tryb pracy z LCD/EVF dla fotografującego.

    Co do ograniczania czułości czujnika zbliżeniowego EVF to najlepiej kupić sobie sobie coś takiego https://www.amazon.de/Lightdims-Orig...gateway&sr=8-1

    Powinna to być wersja taka jak pod podanym linkiem czyli "Original Strength Dims 50-80%" lub ewentualnie do samodzielnego docinania "Customizable Dims 50-80%" jeżeli np. chcemy mieć uruchomiony cały czas LCD wtedy kiedy aparat mamy na poziomie "waist level" (na poziomie talii czyli generalnie przy ciele), żeby aparat nie przełączał się automatycznie na EVF ale jednocześnie żeby tenże EVF zadział kiedy przystawi się go do oka. Są też inne wersje dające zaciemnienie na 80-90% i na 100% https://images-na.ssl-images-amazon....L._SL1500_.jpg

    Można też spróbować użyć taśmy izolacyjnej albo naklejki adresowej ale podobno nic nie może się równać z produktami Lightdims.

    Dowiedziałem się o tym już dosyć dawno temu tutaj https://www.sonyalphaforum.com/topic...ve-evf-sensor/ gdzie przy okazji można sobie zobaczyć jak to powinno być zamontowane. Jak to powinno być zamontowane w aparatach marki Sony, nie wiadomo jak to w R-ce wyjdzie. Pewno trzeba będzie samodzielnie sobie sprawdzić czy ma być z lewej strony, czy ma być z prawej strony i ile ma zasłaniać tego "oczka" z czujnikiem zbliżeniowym.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 17-06-2019 o 14:47

  8. #18

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    W menu aparatu przejdź pod zakładkę z kluczem na pozycję 4 i szukaj na liście „Ustaw. wyśw.”.

    Pod tym „Ustaw. wyśw.” możesz sobie ustawić "Sposób wyśw." na "Ręcznie" oraz "Wyśw. ręczne" na "Ekran".

    Następnie możesz przypisać sobie pod jakiś przycisk wchodząc z poziomu zakładki „C.Fn4:Operation” pod „Dostosowanie przycisków” funkcję „Przeł. między wizjerem/ekr.”. Co to da? Będziesz mógł się przełączać się tym przyciskiem pomiędzy EVF i z powrotem na LCD na swoje własne życzenie.

    W menu aparatu pod zakładką z kluczem na pozycji 2 jest też coś takiego jak "Tryb Eco". W tym trybie pod "Oszcz.energii" aktywna jest tylko opcja "Wizjer wyłącz." na "3 min.", pozostałe dwie opcje są wyszarzałe i nie można ich aktywować. W tym trybie LCD przygasza się (nie mylić z wygaszaniem) po ok. 2 sek., usypia po ok. 12 sek. a aparat wyłącza się po ok. 3 min. 12 sek. Nie sprawdzałem jak w trybie Eco zachowuje się EVF. Moim zdaniem jest to najmniej użyteczny tryb pracy z LCD/EVF dla fotografującego.

    Co do ograniczania czułości czujnika zbliżeniowego EVF to najlepiej kupić sobie sobie coś takiego https://www.amazon.de/Lightdims-Orig...gateway&sr=8-1

    Powinna to być wersja taka jak pod podanym linkiem czyli "Original Strength Dims 50-80%" lub ewentualnie do samodzielnego docinania "Customizable Dims 50-80%" jeżeli np. chcemy mieć uruchomiony cały czas LCD wtedy kiedy aparat mamy na poziomie "waist level" (na poziomie talii czyli generalnie przy ciele), żeby aparat nie przełączał się automatycznie na EVF ale jednocześnie żeby tenże EVF zadział kiedy przystawi się go do oka. Są też inne wersje dające zaciemnienie na 80-90% i na 100% https://images-na.ssl-images-amazon....L._SL1500_.jpg

    Można też spróbować użyć taśmy izolacyjnej albo naklejki adresowej ale podobno nic nie może się równać z produktami Lightdims.

    Dowiedziałem się o tym już dosyć dawno temu tutaj https://www.sonyalphaforum.com/topic...ve-evf-sensor/ gdzie przy okazji można sobie zobaczyć jak to powinno być zamontowane. Jak to powinno być zamontowane w aparatach marki Sony, nie wiadomo jak to w R-ce wyjdzie. Pewno trzeba będzie samodzielnie sobie sprawdzić czy ma być z lewej strony, czy ma być z prawej strony i ile ma zasłaniać tego "oczka" z czujnikiem zbliżeniowym.
    Dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź! Do ustawień wyświetlenia udało mi się dotrzeć samemu, ale dopiero przypisanie przełączania pomiędzy wizjerem a ekranem do przycisku dało mi efekt którego oczekiwałem! Super, dziękuje Ci bardzo bo najprawdopodobniej samemu jeszcze trochę bym się męczył zanim trafiłbym na ten trop!
    Szlakiem fotografii / Blog: Facebook / Instagram
    Canon EOS 5D MK1 Classic / Canon EOS 5 Analog / Canon EOS R / Canon RF 24-105 F4 IS USM

  9. #19
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Feb 2009
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    53
    Posty
    17

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Witam. Mnie też dopadł stres pozakupowy. Postanowiłem wymienić staruszka EF 24-105L na RF 24-105L. Mam go od kilku dni i… obudowa nie trzeszczy IS działa super, optycznie jest lepszy od EF-a. Mój stresik spowodowany jest luzem między obudową a wysuwającym się tubusem. Luz jest taki sam w całym zakresie ogniskowych. Mój dziesięcioletni EF 24-105L mimo swojego wieku w zasadzie nie ma żadnych luzów na tubusie. Jeżeli nowy RF posiada wyczuwalny luz, to co będzie po 10 latach. Byłem dziś w sklepie i pomacałem jedyną sztukę, jaką mieli. Też miał luz, tylko nieco mniejszy. Założyciel tego wątku również skarżył się na ruszający się tubus. Napiszcie mi proszę czy Wasze też tak mają, czy trafiłem na felerny egzemplarz.

  10. #20
    Coś już napisał Awatar Kredek23
    Dołączył
    Mar 2013
    Miasto
    Andrychów
    Wiek
    60
    Posty
    60

    Domyślnie Odp: Canon EOS R + RF 24-105 IS USM - Problem z obiektywem

    Używam RF 24-105L od roku. Też posiada luz jaki opisałeś.Nie przywiązuję jednak do tego większej wagi. Robię zdjęcia i tyle. Miałem też stary EF 24-105L z 6D. Nie miał takiego luzu. Może to jest podyktowane inną konstrukcją i blokadą tubusu przed wysuwaniem. Na razie nie zauważyłem aby ten luz miał wpływ na jakość zdjęć.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •