https://petapixel.com/2019/06/03/can...l-599-cameras/
wiedzą co robią handel marzeniami (zaspokajanie potrzeb ducha jakby powiedzieli u mnie na wsi) zawsze dawał największe przebicie
https://petapixel.com/2019/06/03/can...l-599-cameras/
wiedzą co robią handel marzeniami (zaspokajanie potrzeb ducha jakby powiedzieli u mnie na wsi) zawsze dawał największe przebicie
a co dają do R?
Sony daje fanclub4free![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Dlatego jest jeszcze rozróżnienie na "professional photographer" i " successful professional photographer". Temu drugiemu ludzie jeszcze chcą płacić za robienie zdjęćA tak bardziej serio to są gorsze ściemy. Szczególnie w fotografii ślubnej, gdzie różne portale nagle ogłaszają najlepszego fotografa w Polsce, czy regionie, dają specjalny certyfikat, którym się tacy ludzie potem obnoszą na swoich profilach FB a w branży wszyscy wiedzą, że to wszystko wynika z opłacenia członkostwa
Po prostu trzeba się wyluzować i podchodzić do tego wszystkiego z przymrużeniem oka.
Miłego dniamoja www
A ja myślałem, że wystarczy dodać sobie w profilu na FB "photography"![]()
Oj tam, oj tamWyłącznie zakup DSLRa z długą lufą jest gwarancją zostania profi fotografem.
A tak już serio to ciekaw jestem ilu z tych "photography" ukończyło szkoły foto z prawdziwego zdarzenia a nie jakieś spotkania kółka różańcowego (umówmy się, że podstawy fotografii i techniki szlachetne powinno się znać z autopsji i zrobić choć kilka takowych w życiu) oraz czy ogarniają cokolwiek przed "cyfrą".
Ostatnio edytowane przez candar ; 04-06-2019 o 17:25
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
sensowna szkoła to sensowny papier który potwierdza że osobnik zakwalifikował się do szkoły zrobił określony program i zdał egzaminy - zgodnie z poziomem szkoły wystawiającej dyplom.
fotografia to coś zawieszone pomiędzy rzemiosłem i sztuką więc droga do kariera może być różna - 5 letnie studia magisterskie w łódzkiej filmówce ewentualnie dłuższe lub krótsze trzymanie statywu oświetleniowego u mniej lub bardziej znanego fotografa - najczęściej mniej znanego
ale oczywiście można też inną metodą - nie matura, a chęć szczera zrobi z ciebie oficera
widzę że na forum dominuje wiara w tą ostatnią ścieżkę karieryi słusznie bo to szybka i efektywna ścieżka
--- Kolejny post ---
też robię na tmaksie
Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-06-2019 o 13:06
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Ja mam kilku taki Kolegów "photography" od samolotów, jak czasami słucham ich rozmów odnośnie ustawień sprzętu i w ogóle na temat podstaw fotografii to za głowę si łapię. Niektórzy nawet nie widzą co to histogram...
czego ty wymagasz... histogram? może jeszcze jakieś ettr, clipping i inne z angielska brzmiące nazwy trzeba znać i rozumieć? a na co to komu potrzebne...
--- Kolejny post ---
kurczę, ani nie jestem "imię i nazwisko photography", ani nie ogarniam sprzętu przed "cyfrą", bo jestem na to trochę za młody. to znaczy, że coś ze mną nie tak? xd
myślę, że parę fajnych fot w życiu strzeliłem, do tego nie jest potrzebna wiedza sprzed "cyfry"...
ebe ebe
Nie chodzi o to, czy masz 5 lat, czy 85 i jakie "fajne foty w życiu strzeliłeś". Chodzi o bzdury tworzone przez osoby dla których analogowe aparaty i obiektywy manualne z ręcznym ustawianiem ostrości oraz wszelkiej maści adaptery na różne systemy nie mają racji bytu. Dla wielu takich osób szczytem artyzmu jest konwersja zdjęć z puszki do BW i celny AF w obiektywie.
Miło, że Tobie "nie jest potrzebna wiedza sprzed cyfry". Wybacz, ale istnieje całkiem spora liczba osób młodszych od Ciebie ludzi, którzy interesują się historią fotografii, technikami szlachetnymi, analogowymi aparatami i obiektywami oraz malarstwem.
Ale masz rację w jednym - wiedza obecnie nie jest w cenie...
Ostatnio edytowane przez candar ; 05-06-2019 o 07:57
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com