Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ostrość w 350D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Ostrość w 350D

Mam takie pytanie do użytkowników 350D. Czy nie macie problemów z ostrością przy szerokim kącie od 18 do 30mm? Sprawdzałem kilka obiektywów i tylko z KITem nie miałem problemu. Przy szerokim kącie i punkcie AF centralnym nakierowanym na jeden przedmiot mój aparat przy kilkukrotnym naciskaniu spustu do połowy czasem głupieje - zamiast raz ustawić ostrość silnik robi delikatne ruchy w obie strony. Potrafi czasem zrobić nie ostre zdjęcie. Sprawdzałem to na obiektywach Sigmy - 18-200, 18-125, 17-70 oraz Canonie 28-200 i zawsze wyglądało to podobnie. Nie jest to częste ale się zdarza i jest denerwujące. Sprawdzałem na 350-ce kolegi i efekt był taki sam.
    Problem nie występuje przy większych ogniskowych. Czy spotkaliście się z podobnymi przypadkami?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Z moim 17-85 czasami mam podobne efekty (na szerokim kącie), myślę iż przeczyną jest wielkośc pola punktu AF, który jest większy niż ten namalowany na matówce. Tłumaczę sobie to tym, iż na szerokim kącie w obrębie punktu AF czasami znajduje się wiele 'drobnych' elementów niekoniecznie w tej samej odległości od aparatu.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Coś już napisał Awatar nosorozec
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic
    Z moim 17-85 czasami mam podobne efekty (na szerokim kącie), myślę iż przeczyną jest wielkośc pola punktu AF, który jest większy niż ten namalowany na matówce. Tłumaczę sobie to tym....
    Mam to samo. Zawsze ostrze na dlugim koncu i zjezdzam na szeroki. To chyba jednak jest "przypadlosc" 350D. To samo mialem na kicie.
    Ludki maja dokladnie to samo na tamronie 28-75 - wedlug Cichego problem nie wystepowal na np. 20D

Pzdr,
    Konrad
    350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
    ---
    "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nosorozec
    Zawsze ostrze na dlugim koncu i zjezdzam na szeroki.
    To nie jest dobry pomysl. Takie cos mozna sobie robic majac obiektyw parafolakny (np. 24-70 canona). Inaczej zmienia sie polozenie plaszczyzny ostrosci i zdjecia sa ostre nie tam gdzie potrzeba.
    ...

Coś już napisał Awatar nosorozec
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    To nie jest dobry pomysl. Takie cos mozna sobie robic majac obiektyw parafolakny (np. 24-70 canona). Inaczej zmienia sie polozenie plaszczyzny ostrosci i zdjecia sa ostre nie tam gdzie potrzeba.
    KuchateK - jest gdzies spis jakie obiektywy canona ma parafokalność? u mnie ta technika daje dobre rezultaty. Takie rady padaly np w przypadku Tamronow 28-75, czy kita 18-55.

rgds,
    N.
    350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
    ---
    "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nosorozec
    KuchateK - jest gdzies spis jakie obiektywy canona ma parafokalność? u mnie ta technika daje dobre rezultaty. Takie rady padaly np w przypadku Tamronow 28-75, czy kita 18-55.

rgds,
    N.
    http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm
    http://www.photozone.de/8Reviews/canonFAQ.htm#3Q5f

Generalnie spora ilosc, w tym wiekszosc popularnych elek, choc niestety 100-400 juz nie.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dmuchnij gruszką w otwory na dole komory lustra, za którymi jest optyka i czujnuki AF. Mi kiedyś AF świrował, chyba właśnie przez jakiś paproch, bo dmuchnąłem i był spokój.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Pomyślmy czemu tak jest Czyżby, przy max zoomie punkt AF zajmował relatywie wiekszą powierzchnie w kadrze i łatwiej nim trafić w to co się chce ?
    Czy może gadam bzdury i to zupełnieinna przyczyna ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    punkt AF zajmował relatywie wiekszą powierzchnie w kadrze i łatwiej nim trafić w to co się chce ?
    Czy może gadam bzdury i to zupełnieinna przyczyna ?
    Według mnie raczej to drugie :cool:
    Jak dajesz maks zoom to element na który ustawiasz ostrość "rośnie" i łatwiej w niego rafić czujnikiem. Ponoć czujniki AF są większe niż kwadraciki na matówce i łatwo można złapać ostrość na coś obok. ( tak to wygląda według mnie , ale może to ja gadam bzdury )

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1
    Według mnie raczej to drugie :cool:
    Jak dajesz maks zoom to element na który ustawiasz ostrość "rośnie" i łatwiej w niego rafić czujnikiem.
    No ale ja napisałem to samo tylko, że może mało przejrzyście : Czujnik w kadrze zajmuje relatywnie większą część kadru w stosunku do wielkości obiektu na który ustawiamy ostrość i dlatego łatwiej w niego trafić
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów