Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Modyfikacja Image Tanka (dawniej: PTP upload w 300d)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

poki co to rozbebeszylem tank i podlaczylem kabelkami (przytrzymywalem palcami, zeby stykały )

myślałem, żeby zrobić dziurę w obudowie, wyprowadzić kabel, a gniazdo do aku Canona zrobić z zaślepki

A samochodu na razie nie mam Właściwie to takie rozwiązanie umożliwia ładowanie baterii Kanona w samochodzie! Właśnie przez tank.

BTW. Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić do czego służą dwa pozostałe styki na baterii (B, D). W googlu nie wygrzebałem nic.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

podłączaleś od środka czy od zewnątrz? możnaby dodatkowe wyjście zrobić,i jakąś stopkę dla baterii Canona i mniej kabli nozna ze soba zabierać, tyle, że aku Canona w samochodzie nie naładujesz...
    Za 50 - 70 zł spokojnie można kupić ładowarkę do 511 pracującą na 240AC/12DC V.
    W kwestii przeróbki banku to fajny pomysł. Tylko pamiętajcie, że aku litowo-jonowe są bardzo wymagające w kwestii ładowania i rozładowywania. Wymagają specjalnych zabezpieczeń etc. Bez nich mogą się zamienić w mały granat. Jakoś nie bardzo sobie wyobrażam rozkręcanie banku za każdym razem kiedy bateria będzie wymagała ładowania i wkładanie jej do ładowarki. Może zrobić odpowiednie gniazdo w obudowie ładowarki i banku a do ładowania odpowiedni kabelek.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

W banku też siedziała Li-Ion, więc powinno być ok z zasilaniem z 511. Czy da się ładować, to nie wiem. Jest kwestia tych styków BD.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

W banku też siedziała Li-Ion, więc powinno być ok z zasilaniem z 511. Czy da się ładować, to nie wiem. Jest kwestia tych styków BD.
    Jeśli chodzi o samo zasilanie tanku z 511 to jest OK.
    Napięcia się zgadzają a maksymalny prąd 511'tki na pewno nie będzie przekroczony.
    Ja już poszedłem nieco dalej. Kombinuję jak to zrobić, żeby 511 siedziała na stałe w tanku i nie wyjmować jej do ładowania. Ładowanie oryginałną ładowarką od tanku może się źle skończyć szczególnie dla aku. Lepiej by było przerobić canonowską ładowarkę. A jeszcze lepiej kupić taką, która pracuje również na 12V i w nią wsadzić dodatkowe gniazdo do ładowania 511'tki siedzącej w tanku.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Różne baterie Li-Ion mają różne strategie ładowania?

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    wiesz. moja bateria w tanku trzyma 4 dni WYŁĄCZONA

bateria tanka do 511 to jak maluch przy merolu, oba mają cztery koła, oba jeżdżą na etylinie ale poza tym różni ich cała reszta...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale skoro oba się tak samo tankuje, to może ładowarka tankowa zadziała

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Trzeba się dowiedzieć a najlepiej sprawdzić na jakich ogniwach są wykonane.
    Poszukać charakterystyk ładowania i porównać.
    Przy odrobinie szczęścia mogą pasować.
    Najważniejszy jest punkt w którym ładowarka przechodzi w stan podtrzymania czyli wykrywa moment pełnego naładowania. Najczęściej robi to śledząc napięcie na aku w czasie, tzw. metoda delta V. Aku li-ion nie znoszą przeładowania. Dodatkowo aku li-ion mają wewnątrz układ elektroniczny, który zabezpiecza przed różnymi nieszczęściami z wybuchem ogniw włacznie.
    Podsumowując.
    Wewnętrzna elektronika akumulatora jest dopasowywana do charakterystyk oginiw a ta całość musi współpracować z ładowarką. W przeciwnym razie w najlepszym wypadku można uszkodzić ogniwa, a w najgorszym wewnętrzną elektronikę co może skutkować poważnymi następstwami.
    Dlatego nie kombinował bym z innymi ładowarkami. Po prostu włożyć 511 do banku. Styki podpiąć do gniazda w obudowie. Podobne gniazdo zrobić w ładowarce do 511'tek i połączyć je kablem.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

511 nie wejdzie do tanku raczej. Trzebaby obudowe dziurawic. Bede probowal trzymać baterię na zewnątrz (może przykleję na obudowie jakies styki i gniazdko).

A co ze stykami B,D w 511?

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

511 nie wejdzie do tanku raczej. Trzebaby obudowe dziurawic. Bede probowal trzymać baterię na zewnątrz (może przykleję na obudowie jakies styki i gniazdko).
    Nie musi być 511 może być inny aku 7,4V i większej pojemności bardziej pasujący do wnetrza. Można też rozwalić obudowę 511'tki. W środku powinien być pakiet sześciu ogniw + płytka z elektroniką. Jeślil udałoby się to rozmieścić wewnątrz byłoby fajnie. Uwaga! ogniwa są łaczone zgrzewanymi blaszkami. Nie powinno się lutować kabelków do ogniwa tylko do tych blaszek. One nie lubią nadmiernego ciepła.
    A co ze stykami B,D w 511?
    Niestety nie wiem. Trzebaby dorwać jakąś serwisówkę Canona albo rozedrzeć ładowarkę oraz aku i zobaczyć. Z pomiarów wynika, że ich potencjał jest bliski minusowi ale to niewiele mówi o ich funkcji.
    Najłatwiej i najpewniej jest je po prostu połaczyć kabelkiem czterożyłowym, albo znaleść aku i ładowarkę które mają tylko 2 wyprowadzenia.

Oczywiście, że można aku trzymać na zewnątrz podłaczone do banku wtykiem, ale to bardzo nieeleganckie rozwiązanie.

Nie widzę jak jest skonstruowany tank, ile i "jakiego" wolnego miejsca jest w środku. Ale powinno się udać coś fajnego wymyślić.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów