Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorz01
    Dopiero zaczyna
    • 2019
    • 42

Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Hej,
    Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D. Razem np. z taką Sigmą 17-50mm tworzy niezłą cegłe. Fakt że zdjęcia są super i użyteczne iso nawet 6400, ale co z tego skoro jest taki wielki. Mam co prawda jeszcze 100D ale to już nie to samo, nie to iso, nie ten AF, nie ten wizjer, ...

I teraz sobie myślę, po co się męczyć skoro nie trzeba (?) I pytanie, co w zamian:
    Wymysliłem sobie:
    Fujifilm X-T20 + 18-55mm
    lub
    Olympus OM-D E5 mark II + 12-40mm

Jakie są Wasze doświadczenia w przechodzeniu na bezlustrkowce?
    Czy zrobiliście to i żałowaliście?
    Czy to dobra decyzja?
    Co sądzicie
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12208

Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

z bezlusterkowcow mialem Fuji X-E1 + 18-55, mam Canona M5 + 15-45.

jesli planujesz korpus i tylko jeden obiektyw, to czemu w ogole bawic sie w aparat na wymienna optyke?

a jesli przewidujesz jakies dodatkowe obiektywy, to jakie? bo to moze znacznie ograniczyc pole wyboru
    www albo tez flickr

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1511

Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

olympus ma ekstra dizajn (lubisz biżuterię kupuj) jeśli obrazek jaki wychodzi ma mniejsze znaczenie to wszystko będzie dobre apsc m4/3 smartofon zdjęcia można robić wszystkim (ja nawet od czasu do czasu film wypstrykam) te decyzje są indywidualne i zwykle mało racjonalne - kupuj jest wielu zadowolonych użytkowników i jeszcze więcej zadowolonych ambasadorów

nie wiem tylko jak pogodzić ten post z postem z rankingiem "najlepszych" obiektywów dla amatora bo ceny optyki do fuji czy olympusa niskie nie są - znaczy mało amatorskie są, a tej lepszej optyki to już całkiem mało amatorskie, dodatkowo olek ma pewne braki np. w sensownym uwa (dla mnie sensowny to taki na który się filtr daje nakręcić) - ogólnie to tanio nie będzie ale do pamiątkowej fotografii na pewno wystarczy ze sporym zapasem.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• fret
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1503

Bezlusterkowce to są kompakty z wymienną optyką. Jeśli nie chcesz wymieniać optyki, to może wystarczy jakiś fajny kompakt? Jeśli koniecznie chcesz wymieniać, to najmniejszy z dobrym szkłem będzie jakiś Panas z 12-35/2,8.

Komentarz

• grzegorz01
          Dopiero zaczyna
          • 2019
          • 42

Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
          Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
          Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić
          W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
          Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
          Zobaczcie sami:

Ostatnio edytowany przez grzegorz01; 60368.

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3397

Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Zamieszczone przez grzegorz01 Zobacz wpis
            Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
            Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
            Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić
            W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
            Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
            Zobaczcie sami:

https://www.google.com/imgres?imgurl...act=mrc&uact=8
            Na Twoim miejscu szedłbym w Fuji X-T30 bo AF w nim w porównaniu do X-T20 to petarda (no i lepsza matryca). Główne różnice tutaj https://e-oko.pl/blog/post/38-fujifi...vs-x-t20-.html Możeszt też rozważyć używanego flagowca X-T2 (mam od dawna i polecam ten korpus)

Co do szkieł - polecam Fujinona XF 50 mm f/2 R WR https://www.optyczne.pl/416.11-Test_...sumowanie.html choć osobiście używam do portretu XF 56 f/1.2 - nie znam lepszej portretówki pod APS-C

W systemie masz też jedno z lepszych szkieł kitowych w APS - Fujinon XF 18-55 mm f/2.8-4 OIS https://www.optyczne.pl/281.11-Test_...sumowanie.html , lub gorsze jakościowo (ale tańsze) XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ i Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS

ps.
            Jeśli zależy Ci na jakości zdjęć (wyższe ISO) - to nie pchaj się w mikro 4/3. Osobiście używam zestawu do portretów X-T2 i XF 56 1.2. Małe, lekkie i doskonałe pod względem obrazka.
            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• scooter
              Uzależniony
              • 2005
              • 857

Jeśli pstrykasz zdjęcia i robisz odbitki/wydruki ewentualnie tv monitor bez powiększania do 1:1 to m43 daje radę, jeśli oglądasz zdjęcia na komputerze 1:1 to będzie gorzej
              Ja uciekłem z Canon 5dmk3 i wiadra elek na omd em1 i szkła pro w olympusie, jestem zadowolony a kompletna szklarnia razem z body waży o połowę mniej niż w stajni canona

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3397

Olympus OM-D E-M5 Mark vs FujiFilm X-T20 + R-ka porównanie wielkości z kitem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 111111.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 86,3 KB
ID: 2087923

Nie widzę przewagi m4/3 nad APS-C
                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• becekpl
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 4312

a myślałeś o Sony?
                  Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                  Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12208

Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Zamieszczone przez becekpl Zobacz wpis
                    a myślałeś o Sony?

i wyladowal...

jak tak czytam "specyfikacje" to zastanawiam sie czemu nie po prostu M50 + 15-45 jak ma byc tanio, albo Fiudzi X-T20 + 18-55 jak ma byc wypasniej (bo lepszy obiektyw). a osobiscie to bym jeszcze 800D z kitem rozwazyl, bo to przynajmniej na jednej baterii dluzej pociagnie a po co sie meczyc z ciaglym ladowaniem w podrozy
                    www albo tez flickr

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4312

tez mnie się to rzuciło w oczy, po co szukać daleko jak w C jest wszystko
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• miszak
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 641

Ja zamieniłem na bezlustro i na pewno zrobiłem to za późno.

Fuji - weź pod uwagę, że w tej firmie ISO jest mocno inaczej skalibrowane i dlatego tak dobrze wypada w testach szumu. Mniej więcej 2/3ev czyli ISO 1600 w Fuji odpowiada ISO 1000 w Canonie czy Nikonie. Są porównania w sieci. Jeśli chodzi o lekkość/wielkość sprzętów niepełnoklatkowych to należy wymienić najpopularniejszą firmę na tym forum czyli Sony. Seria a6xxx nie jest tak stylowa jak olek ale jeśli chodzi o obrazek i af robi robotę i jest mniejsza i lżejsza od wielu propozycji m43.
                        Szkieł jest sporo. Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. Wadą Sony jest brak lub kulawy "dotyk" I gorsza jakość LCD w słoneczny dzień. Reszta raczej na plus.
                        KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• fret
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1503

Zamieszczone przez miszak Zobacz wpis
                          ... Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. ...
                          Co dużego, ciężkiego i drogiego w stosunku do Sony jest w Panasie 12-35/2,8? Oczywiście dla zwykłego pstrykacza, a nie Pink Tajgera. Dla Pink Tajgerów tylko Sony i zawsze Sony, ale kogo to obchodzi?

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Mam kompakta APS-C jako dodatek do lustrzanek (Fuji X100F). Nie przewiduję w najbliższym czasie przejścia na bezlustro. Obecnie nie ma tam dla mnie nic ciekawego w porównaniu do DSLR.

Komentarz

• michalko
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 133

Podopiecznij efs 24mm i masz mały zestaw.
                              EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

Pracuję...
                              X