Pokaż wyniki od 1 do 10 z 198

Wątek: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

Cytat Zamieszczone przez asz Zobacz posta
    czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C.
    nie interesuje mnie strona techniczna. licza się zdjęcia. przmawiają do mnie efekty w tej postaci nie liczby na papierze

Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania.
    Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
    Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Nie chce personalizaować wszystkich ustawień jakie daje aparat bo zwyczajnie tego nie zdążę zrobić i temat zdjęcia mi ucieknie

Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy.
    Teoretycznie tak, ale zdjęcia mówią co innego. Poza tym nie kupujesz samej matrycy tylko aparat jako całość razem z elektroniką itd. pewenie to też ma jakieś znaczenie.

Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
    Nigdzie tak nie napisałem. FF jest dopiero na 3 miejscu

Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
    ja noszę ze sobą kabel z ładowarką (mozna doładoac np. a autobusie) + power bank + mam w samochodzi ładowarkę samochodową
    Ostatnio edytowane przez grzegorz01 ; 29-05-2019 o 14:40

Uprawnienia umieszczania postów