Ja mam 7d mkII z obiektywów 2 L i parę jasnych nie L.
Kupiłem też Olympusa OMD em10 mkII z naleśnikowym zoomem - miał to być aparat podręczny takie małe coś zawsze przy mnie no i na wakacje.
Po miesiącu użytkowania dokupiłem obiektywy - nie pro i drugi korpus bo nie lubię przekładać obiektywów.
Na robotę bym olka nie wziął tam gdzie aparat musi wyglądać i jest mało światła (AF) ale na plenery wole malucha niż 7d.
Jak chce małą głębię to zakładam m42 albo jeszcze mniejsze m39 ( obiektywy od analogów. Jeśli chodzi o ceny firmowych to używki są w cenie 1/2 nowych. Nawet obiektywy budżetowe są doskonałej jakości. A mój kręgosłup skacze z radości. 7d się coraz bardziej kurzy ale nie będę go sprzedawał bo czasem muszę zabrać aparat by go było widać . no i jak wyjdzie canon eos r mark IV to sobie za grosze kupię R mark I albo II bo będzie jeszcze bardziej dopracowany i wszyscy już będą robić bez lustra
Należy jednak pamiętać że z 16 MP niewiele można kadrować a kolory, nasycenie, wyostrzenie należy sobie dopasować pod własne widzimisie - można ustawić na stałe i później nie różnią się wiele od canona.
Maksymalny format jaki drukowałem to 3x2 metry i jestem z tego wydruku zadowolony.
Nie mówię że M4/3 jest super ale rozmiary i waga zwłaszcza obiektywów dla mnie są wielkim plusem a biorąc pod uwagę jakość zdjęć jestem mile zaskoczony.
Wsiadając do samolotu cały zestaw mogą umieścić w kieszeniach kurtki zamiast dokupywać bagaż na torbę fotograficzną.
Aparat i obiektywy dobiera się do tego co się robi dlatego nie doradzam ale pisze mój przykład.
Jak ktoś jest z okolic Nowego Sącza to zapraszam może pomacać i zobaczyć zdjęcia.

--- Kolejny post ---

J