Słuchajcie. Tu chodzi o zdroworozsądkowe podejście i oddzielenie marketingu od faktów.
Jesteśmy bombardowani newsami że dSLR to przeżytek a bezlustra robią rownie dobre/lepsze zdjęcia. Z moich obserwacji oraz porówniania sampli choćby na dpreview wynika coś innego. Bezlustra nadal szumią bardziej niż dSLR. Nawet bezlustra FF też szumią bardziej. Wydajemy po kilka- kilkanaście tysięcy na aparat/system i otrzymujemy jakość zdjęć (bo to jest finalny produkt) nie adekwatną do wydanych środków. To nie jest w porzadku. Dlatego chce oddzielić papkę medialną od rzeczy istotnych.
Każdy system ma ograniczenia i chodzi o to aby dobrać sobie sprzęt z wadami, które akceptujemy.
Podobało mi się jak ktoś wyżej napisał, że pedejmujemy decyzje , które nie są racjonalnie uzasadnione, nie wybieramy tego co najlepsze ale to co w danej chwili uważamy za najlepsze (tak w domysle).
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3)
https://www.spidersweb.pl/2018/02/sy...-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)
https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html .
Jeden z naprawdę niewielu dający do myślenia. Chciałbym więcej takich.
Kurcze jakie to szczere i jakie ważne:
"bardzo złe zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych"
Wow! przecieżwiększość zdjęć robimy w kiepskich warunkach. Zdjęcia rodzinne czy imprezowe które są domeną amatorów przecież! I to właśnie amatorom poleca się kompakty, które wykładają się najłatwiej na takich wlasnie zdjęciach.
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D ( a i żeby wyglądał jak Olympus PEN F

).
Sum sumarum chcę mieć świetne zdjęcia nie nosząc przy sobie 70D dlatego, że jest za duży zbyt nieporęczny, nie praktyczny i wiem że nie będę go nosił zawsze bo nie będę maił takiej możliwości. A okazje uciekają, Gdzieś tam czeka zdjęcie życia, które będę wspominał za nastepne 30 lat. Zdjęcie które będzie miało historię. Zatrzyma czas i przeniesienie w inny wymiar kiedy będę stary i blisko końca. Zdjecie które pokaże moim wnukom a one powiedzą: "WOW ale to były czasy, to musiało byćcoś ważnego!"