Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
ok, to teraz
Ale masz plan/pomysł na docelowy zestaw/zestawy do którego będziesz dążył?
Jeśli tak to jaki zestaw i dlaczego ?
jp
PS
Ja chcę zostać w ML Sony ale ograniczyć zestaw do 2x (body+obiektyw podpięty "na stałe").
Ponieważ ponad 85% moich zdjęć to 24mm - 25mm jeden zestaw to body + 24mm, drugi to body + zoom 70-?
W plecaku więc tylko 2 zestawy + "na wszelki wypadek" jedna ultraszeroka stałka
Możliwość szybkiej zmiany "kąta widzenia" także w trudnych warunkach środowiska/czasu, ograniczonej przestrzeni/tłoku itd
Prawie pusty plecak.
Muszę zacząć sprzedawać swoje obiektywy
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-05-2019 o 08:40
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C. Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania. Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy. Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy... Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych.![]()
EFM+22mm; 5D+50mm
nie interesuje mnie strona techniczna. licza się zdjęcia. przmawiają do mnie efekty w tej postaci nie liczby na papierze
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Nie chce personalizaować wszystkich ustawień jakie daje aparat bo zwyczajnie tego nie zdążę zrobić i temat zdjęcia mi ucieknie
Teoretycznie tak, ale zdjęcia mówią co innego. Poza tym nie kupujesz samej matrycy tylko aparat jako całość razem z elektroniką itd. pewenie to też ma jakieś znaczenie.
Nigdzie tak nie napisałem. FF jest dopiero na 3 miejscu
ja noszę ze sobą kabel z ładowarką (mozna doładoac np. a autobusie) + power bank + mam w samochodzi ładowarkę samochodową
Ostatnio edytowane przez grzegorz01 ; 29-05-2019 o 14:40
stary kawał mi się przypomniał (finał bedzie taki sam nawet gdyby canon miał taki obiektyw) - sałdat wpada do knajpy i od progu drze ryja - kelner! szampanskoje i frukty, na to kelner spokojnie pyta - a konkrietno? ogórcy i wodku dawaj - odpowiada sałdat - więc spytam a tak bardziej ralistycznie? wymienna optyka to ma głęboki sens, a życie nie kończy się na 300mm ani nie zaczyna się od 10mm - RF 28-70 /2 prawie (bardziej realistycznie) spełnia te wymagania - kupować - finał jak w kawale - "wezmę kundla 28-70 bez stabilizacji".
Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-05-2019 o 15:01
Wymiary 139.8 x 103.8 mm
Waga 1430 g
https://www.optyczne.pl/1562-Canon_R...obiektywu.html
o ku***
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner