Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
co do meritum
hitech produkuje filtry szklane - chyba wszystkie z serii firecrest o wielkości 85mm są szklane nawet połówki, większość firm np. ta z linku podanego przez akustyka produkuje filtry gęste (3.0 10 stopni ND1000 lub odrobinę słabsze) ze szkła
Hitech nie robi szklanych polowek. tylko jednolite ND sa ze szkla
https://www.formatt-hitech.com/

podobnie Lee czy Nisi.

to z tych drozszych i lepszych filtrow.

nie wiem nic o jakości tego szklanego hitecha ale pewnie jest nieźle, hitech z żywicy w zależności od piszącego nie ma zafarbu lub ma zafarb buraczkowy - ja skłaniam się do wersji o zafarbie bo używałem i wiem co musiałem robić aby zafarbu się pozbyć
mam Hitecha Firecrest ND 64x. ten ma chlodny zafarb. to nie jest filtr barwiony dydymem (jak zwyczajowo ND) tylko dwie plytki szklane z wprasowana w srodek folia przyciemniajaca (mozna to zobaczyc na rancie filtra). to jest zauwazalny chlodny zafarb (na poziomie filtra 82A) ale tez dobrze sie koryguje w LR.

polowkowe Hitechy mam/mialem tylko ze starszych serii. z roznych rocznikow przez ostatnie 15 lat. zdarzyl mi sie jeden Hitech o raczej chlodniejszym zafarbie, ale ogolnie sa one w wiekszosci wlasnie buraczkowo-ocieplajace

filtry 84.5 sa z gatunku chlodniejszych w swietle dziennym, ale tez potrafia zaburaczkowac przy zachodzie slonca.

jeśli używasz pojedynczy nd (bez dodatkowej połówki) to holder kwadratowy nie ma sensu szybciej pracuje się z nakręcanym (wiem bo nadal używam i nakręcanych i kwadratowych)
no chyba ze jest kilka obiektywow o roznej srednicy