wychodzi że ten fitr ND16 jest filtrem ND64 w dzień a rankiem już tylko ND8 - i chciałby wiedzieć po co zmieniać 1/4000 na 1/250 bo nic sensownego nie przychodzi mi do głowy zresztą podobnie jak z 1.5s na prawie 10 też nie wiem co to ma niby dać?

co właściwie chcesz osiągnąć tym filtrem wodospad czy ruch chmur? ludzi chcesz focić?
używasz jeden filtr czy łączysz to z połówką?

co do meritum
hitech produkuje filtry szklane - chyba wszystkie z serii firecrest o wielkości 85mm są szklane nawet połówki, większość firm np. ta z linku podanego przez akustyka produkuje filtry gęste (3.0 10 stopni ND1000 lub odrobinę słabsze) ze szkła

nie wiem nic o jakości tego szklanego hitecha ale pewnie jest nieźle, hitech z żywicy w zależności od piszącego nie ma zafarbu lub ma zafarb buraczkowy - ja skłaniam się do wersji o zafarbie bo używałem i wiem co musiałem robić aby zafarbu się pozbyć

jeśli używasz pojedynczy nd (bez dodatkowej połówki) to holder kwadratowy nie ma sensu szybciej pracuje się z nakręcanym (wiem bo nadal używam i nakręcanych i kwadratowych), jeśli w holderze używasz 2 filtry nd + połówka to cokin 85mm nie ma sensu (nawet na apsc) im szybciej zmienisz system na 100mm tym mniej kasy wydasz na niepotrzebne rzeczy, jeśli chcesz używać jeszcze polara z tym holderem to temat trzeba sobie rozkminić (głównie cenowo)

napisałem parę słów bo zdarzyło mi się używać kiedyś filtry prostokątne 85mm a następnie 100mm w różnych konfiguracjach cokin hitech lee i do tego okrągła hoja ndx400 i uważam że taniej jest się uczyć na cudzych błedach niż na swoich, aktualnie używam 4 połówek lee, big stopera, little stopera i lee landscape polaryzatora 105mm i robię (już od dość długiego czasu) po prostu zdjęcia nie oglądając reklam i ofert innych wspaniałych systemów filtrowych bo nie odczuwam potrzeby zmiany czegokolwiek.