Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Rozterki amatora czyli "Jaki obiektyw wybrać?"

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Rozterki amatora czyli "Jaki obiektyw wybrać?"

Cytat Zamieszczone przez grzegorz01 Zobacz posta
    imo
    amator nie potrzebuje FF
    potrzebuje - patrz punkty poniżej
    -50mm w APS-C daje 80mm i wg mnie jest to za wąsko jako jeden obiektyw
    kup FF
    -ja np. lubię mieć ~35mm (rzeczywistej) pozwala mi to uchwycić kontekst zdjęcia
    kup FF i dwie stałki (ale mz FF z 50mm też załatwi sprawę - jest jeszcze S35A i S40A jak ktoś woli szeroko - jako FF+jedna stałka - ale z tym S40A to nie bedę wychodził przed szereg ) - ja nie odczuwam ciągłej potrzeby zmiany na 35mm jak robię FF+S50A czasem czyli realnie raz na kilkadziesiąt zdjęć
    -dla amatora jest ważna uniwersalność a zatem zoom
    tak ale takiego co robi wszystko czyli nic
    -ambitny amator rozumie co to jest światło i docenia możliwość otwarcia przysłony do F/2,8
    mówimy o dobrym świetle (znaczy popołudnie) czy problemach z ciemnicą szumem i czasem - ja focę albo stałkami 1.4 i 1.8 albo zoomami 4 i najcześciej jak używam zoomow to stałki są w domu, a jak stałek to zoomy są w domu - nie odczuwam takich problemów - kup FF
    -ambitny amator nie jest ślepy i ile by recenzji nie napisali to widzi, że kompakty, nawet tak chwalony Panasonic LX100 nie produkuje tak dobrych zdjęć jak by ambitny amator oczekiwał i nic to nie zmieni nawet świetny obiektyw Leici
    nie wiem - ostatnim moim kompaktem była smiena symbol trochę (a nawet trochę więcej - chyba kupiono mi ją niedługo po premierze ) lat temu - od tego czasu nie używałem kompakta (cyfrowego również)
    za to lustrzanek cyfrowych apsc używalem kilku i tylko 350D (czyli pierwszą jaką kupiłem) wspominam dobrze
    -nie oszukujmy się sam sprzęt zdjęc nie robi i wiedzę trzeba mieć, albo umiejętności w PS (z tym, że kto ma na to czas?!)
    to prawda - ale dobry sprzęt tylko pomaga i znacząco zmniejsza ilość godzin odsiedzianych na PS, a z mydła, aberacji i sraczkowatego szumu nawet salomon nie naleje (czy jakoś tak - jak to u mnie na wsi gadają)
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 15-05-2019 o 16:21

Uprawnienia umieszczania postów