Sformatowałem sobie kartę, bom myślał, że zdjęcia są w kompie już. Niestety myliłem się i teraz problem - żaden program typu recovery nie obsługuje Rawów z 5d. Macie jakiś pomysł ?
Sformatowałem sobie kartę, bom myślał, że zdjęcia są w kompie już. Niestety myliłem się i teraz problem - żaden program typu recovery nie obsługuje Rawów z 5d. Macie jakiś pomysł ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
W!
Jest w Polsce kilka firm ktore Ci to bez problemu odzyskaja, jezeli tylko nie bedziesz zbyt nachalnie sam tego dalej probowal robic.
A co do komercyjnych narzedzi to ostroznie z nimi, bo niektore maja dosc agresywne skanowanie i potrafia zatrzec pliki skutecznie. Wszystko zalezy jak Ci bardzo zalezy...
Zdrowko
Aleś pomógł.
Napisz czego próbowałeś.Zamieszczone przez Cichy
Ontracka EasyRecoveryPro 6.1x,
Sandiska Rescue Pro v. 3
?
Ja (niech nikt nie mówi: mni się to nie zdarza) ostatnio też zapodałem format z poziomu 20D. Stary Sandisk Rescue Pro rozpoznał rawy ale jako .TIF. Zmieniłem potem F2 rename'm na .cr2 i po bólu - uuufff
Powodzenia!
ps. Temat dla mnie śmieszny bo co rok, po wakacjach, szef mnie wzywa i mówi, że znowu żona zapomniała i ... Powaga co wakacje![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 17-05-2006 o 17:50
Photorecovery jakieś stare, zamienił na TIFy, ale już sobie poradziłem. PS. To możliwe, żeby RAW zajmował 25 MB ?Tyle zajmują nawet, ale normalnie się je otwiera..
Zero assumption recovery - odzyskiwałem tym programem z różnych kart i się udawało .
http://www.topshareware.com/Zero-Ass...nsfer-3322.htm
Ja używam BadCopy Pro. Przy odrobinie szczęścia odzyskuje wszystkie jpg-i. Z RAW-ami nie próbowałem.
http://www.datarescue.com/photorescue/
Z 5D nie odzyskiwałem ale z 20D poradził sobie świetnie.
Polecam
Właśnie udało mi się odzyskać zdjęcia z SanDiska Extreme III 2 GB za pomocą Zero assumption recovery i mam pytanie - program zmienił mi rozszerzenia plików RAW na .tif. Otwierają się normalnie, tak, jak RAWy. Coś z tym trzeba zrobić czy zostawić?
I druga rzecz - zdjęcia zniknęły sobie, ot tak, bez żadnego usuwania czy formatowania, wczoraj zrobione, dzisiaj ściągane - nie ma. Myślałam, że karta padła ale przed chwilą sprawdziłam i działa normalnie. To co się stało? Dalej używać tej karty? Trochę się boję.